Logga in

Elcentral i badrummet – är det ok?

Publicerad
21 apr 2022, 06:14
| Uppdaterad
25 apr 2022

Fråga: En kund ska bygga om badrummet i sin villa, och ombyggnaden innebär att badrummets yta ska utökas. Problemet är att husets elcentral då kommer att hamna inne i badrummet. Visserligen skulle elcentralen efter ombyggnaden befinna sig utanför område 0, 1 och 2, men får elcentraler installeras i badrum över huvud taget?

Svar:  Nja, det är knappast den bästa placeringen för en elcentral. Men som du skriver kommer placeringen att vara utanför område 0, 1 och 2, och det finns inget i Elinstallationsreglerna som sätter restriktioner för en sådan placering.

Det finns dock några saker att tänka på när du ska ge din kund råd om åtgärder. Allra bäst är förstås att inte ha elcentraler i badrum, särskilt om det är ett relativt litet badrum. Om det finns möjlighet att flytta elcentralen så är det den bästa och säkraste lösningen. Om den är monterad på en innervägg kanske det går relativt lätt att flytta den till andra sidan väggen.

Om en flytt inte är rimlig att genomföra finns andra möjligheter. Badrummet är en ganska fuktig miljö, även om du befinner dig utanför områdena, och om inte elcentralen har en kapslingsklass av minst IPX1 behöver den skyddas mot fukt. En lösning kan då vara att bygga in den i ett skåp.

Tänk också på att de delar av ledningssystemet som är dolt förlagt i väggar som gränsar till områdena behöver skyddas av jordfelsbrytare med märkutlösningsström på högst 30 mA, om inte kablarna är förlagda djupare in i väggen än 5 cm. Om det är fråga om en äldre elinstallation är det inte säkert att jordfelsbrytare är monterad. Se avsnitt 701.512.2.101 i Elinstallationsreglerna.

Fler badrumsfrågor:
Hur fixar vi snygg skyddsutjämning av kopparrören?

Fråga Cecilia Axelsson:
Får jag sätta upp några uttag på fritiden?