Logga in

”Det är inte så bra att blanda TN-S och TN-C”

Publicerad
3 jun 2024, 06:30
| Uppdaterad
31 maj 2024

Elektrikern Joakim Hägg var ute hos kund när han såg att elfirman innan hade blandat fem- och fyrledare. Inte bra. Så varför hade det funkat fram till nu?

Läs också:
”Det bolmade stor svart rök ur stolpen”

Läs också:
“Det påstods att det var en elektriker som hade gjort det”

Det var vid en helrenovering av en lokal, ett rent standardjobb, som Joakim Hägg på JP Elmontage snubblade över en installationslösning som inte riktigt tillhör regelboken. En koppling som var från femledare i ena änden, men där nollan sen kopplats fel i skåpet.

– Det är inte så bra att blanda TN-S och TN-C. Skälet att det funkat är på grund av att det inte sitter någon jordfelsbrytare i centralen som matningen kommer ifrån, säger elektrikern.

Joakim Hägg la upp en bild i facebookgruppen Elfel där det blev en intressant diskussion. Men egentligen inte om själva felet – utan om huruvida elektriker som upptäcker det måste åtgärda det.

I det här fallet blev det dock ingen diskussion. Kunden tyckte det var skönt att felet upptäckts och åtgärdats.

– Vi bytte matningen till 6mm2  och satte in nollskena som jag märkte upp. Satte även in nollskena med märkning efter jordfelsbrytaren. 

Läs också:
”Brutalaste elfelet hittills i min karriär”

Som elektriker stöter du säkert på en del kreativa lösningar, har du sett det här innan?

– Man stöter rätt ofta på att det är fel färger  på till exempel PEN-ledare, men just den här lösningen har jag inte stött på någon gång tidigare. Det är även en stor och känd elfirma som hade gjort det…