Logga in

Mysterium: Varför fastnar vissa elbilar i laddstolpen?

Publicerad
27 sep 2022, 11:25

Av säkerhetsskäl låser laddstolpar fast elbilens kontakt under laddning. Men ibland vägrar stolpen sedan släppa taget.

Elfordon som laddar i kommunala laddstolpar i Karlstad fastnar ibland. Vi ställer tre frågor till Fredrik Skoglund, som är elmontör på Karlstads El & Stadsnät.

Efter branden:
”Laddar aldrig med tajmer”

Varför fastnar bilarna?

– Medan laddningen pågår låser en liten metallklinga med en elektromagnet fast bilens kontakt i laddstolpen. Det är av säkerhetsskäl, för annars skulle det kunna bli en ljusbåge om någon av misstag rycker ur kontakter när bilen laddar. Men ibland händer det att metallklingan inte släpper, trots att bilisten har avbrutit laddningen. Då ringer de oss som har jouren, och vi åker ut och bryter strömmen. Antingen genom att öppna stolpen och bryta dvärgbrytaren eller i elskåpet.

Vad är det som gör att bara vissa bilar fastnar?

– Vi vet faktiskt inte om det beror på laddaren, bilen, appen eller kanske handhavandet. Ibland händer det att kunden har fått loss bilen innan vi kommer fram, och det vore intressant att veta hur de burit sig åt men vi har inte kunnat fråga eftersom de redan kört iväg.

Elsäkerhetsverket:
Nej, ladda utan laddbox är ingen bra idé

Professorn:
Ladda elbil utan laddbox går bra

Hur ofta inträffar det här problemet?

– Inte särskilt ofta, jag kanske åker ut en gång varannan månad och släpper loss en bil. Bilisterna brukar bli glada för hjälpen, en del kan vara lite stressade när de sitter fast och inte kan köra iväg, säger Fredrik Skoglund.