Logga in

”Det är jättetrevligt att gå här, bra lärare och man utvecklas”

Publicerad
20 dec 2021, 11:50

ETG college har försett ­branschen med tusentals ­elektriker. Nu fyller utbildningskonceptet tio år – och firar med tårtor på de 56 anslutna skolorna.

Senaste tillskottet i ETG-familjen är Refis, en branschskola som ägs av Installatörsföretagen och där företagen är engagerade i utbildningen. Skolan ligger i Liljeholmen i södra Stockholm och där går nu 20 elever första terminen på. el- och energiprogrammet. När det vankades 10-årskalas på cykelavstånd från Elinstallatörens redaktion såg chefredaktören till att hålla sig framme för att få en bit prinsesstårta och lite snack med elever och personal.

Mer utbildningsrelaterat:
Lättare ta cert som eltermograför

skolelever på ingång?
Så blir du en supermentor för el-praktikanter

Jag tänker starta eget företag”, säger eleven Yasser Echelh. Foto: David Lagerlöf

— Det är jättetrevligt att gå här, bra lärare och man utvecklas, säger Yasser Echelh. Jag tänkte först bara testa den här utbildningen men märkte snart att det var något som passade mig.

Han ser redan en framtid som elektriker:

— Jag tänker starta ett eget företag med min kompis, säger han och blickar mot André David Vestergren intill som säger:

— Det är ett bra jobb det här, inte så svårt när man väl lärt sig. Och man tjänar bra.

”Studier har visat att många av eleverna som lämnar skolan får jobb i branschen. Vi har haft väldigt goda resultat och fortsätter att utveckla utbildningen.”

Jonas Andersson, vd, etg college

På Refis finns sedan många år VVS-och fastighetsprogrammet med två parallella klasser i varje årskurs. Resultaten är goda och så gott som samtliga får jobb som VVS-montörer. Så valet av lokalisering när Installatörsföretagens koncept ETG College skulle etableras i Stockholm var given.

— Vi har jobbat fram en modell att jobba efter här på skolan under många år. Personalen är väldigt engagerad, det är mer än ett jobb. Nu startar vi försiktigt med en elklass för att lära oss ETG-konceptet, säger Pernilla Bäckius som är biträdande rektor och programansvarig för el- och energiprogrammet.

Tårtkalas! Elinstallatörens chefredaktör till vänster bjuds på tårta av Jonas Andersson, vd ETG College; Pernilla Bäckius, studierektror; Anders Kullberg, styrelseordförande Refis och vd Larm & Teletjänst; Jagar Maher, lärare el-ämnen och Claudia Marcks, rektor. Foto: David Lagerlöf

Totalt finns 56 aktiva skolor i landet med ETG-konceptet, där utbildningen drivs i nära samarbete med branschen. Det innebär att både elevens kunskap och praktik kvalitetssäkras löpande med kurstester och yrkeskontroller. Utbildningen avslutas med ett veckolångt -praktiskt yrkestest som bedöms av aktiva i branschen. Elever som klarar kurskraven, terminsproven och yrkestestet samt genomfört all APL (arbetsplatsförlagt lärande) får ECY-certifikat, ett yrkesbevis, i samband med att utbildningen genomförts. Därmed kan den nyblivne elektrikern direkt anställas som -förstaårsmontör i företagen, enligt kollektivavtal mellan elteknikbranschens parter, utan att först gå som lärling.

Läs också:
Europeisk elsäkerhetsstandard – nu som brädspel

— Studier har visat att många av eleverna som lämnar skolan får jobb i branschen. Vi har haft väldigt goda resultat och fortsätter att utveckla utbildningen, säger Jonas Andersson, vd för ETG College.