Logga in

Lättare ta cert som eltermograför

Publicerad
4 okt 2021, 11:21

Sugen på att bli certifierad eltermograför inom lågspänning? Nu har det blivit både enklare och billigare.

En värmekamera gör det möjligt att hitta avvikelser i elanläggningen –  innan de  leder till bränder, ljusbågar och dyra driftstopp. Trots det finns endast 22 certifierade eltermograförer i Sverige. En av dem är Fredrik Norell, som vi hängde med på jobb före sommaren.

Läs hela reportaget:
”Termografi är enda sättet att mäta elanläggningen i full last”

Läs också:
Veteran jagar elfel i hemmen

Då hade Brandskyddsföreningens norm* precis uppdaterats, och det skulle bli enklare att certifiera sig.

Mattias Hopkins.

Hur gick det sen?

–  Tidigare omfattade certifikatet alla spänningsområden, men nu i september har vi öppnat upp för certifiering i tre olika klasser: en inom lågspänning och två inom högspänning. Om du enbart arbetar med lågspänning räcker det att certifiera sig för klass 1, något som kan vara intressant för elinstallationsföretag och även för besiktningsmän som gör elbesiktning, säger Mattias Hopkins på SBSC, Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB.

Vad krävs för att certifiera sig i klass 1?

–  Du ska bland annat ha teoretisk och praktisk erfarenhet av arbete i elanläggningar, gå en grundutbildning i termografi på minst 16 timmar, ha tillgång till en kamera och klara examinationen hos oss.

Vilka krav ställs på värmekameran?

– I den tidigare normen behövde kameran klara samtliga termograferingsuppdrag för både låg- och högspänning.  Men nu klarar du dig med en mindre och billigare kamera om du certifierar dig för klass 1 och exempelvis ska termografera apparatskåp inomhus. Det tror jag kan betyda mycket för elinstallationsföretag, säger Mattias Hopkins.

Några andra förändringar?

–  Tidigare kunde man endast skriva examination i Stockholm, men nu erbjuder vi examination på fler orter exempelvis i Malmö, Göteborg, Sundsvall och Umeå.

Flera examinationsdatum är fullbokade under hösten – är intresset stort?

–  Vi ser en ökad efterfråga, och det är jättekul. Vi kommer att lägga upp fler examinationstillfällen i höst och i vår.

Nu finns 22 certifierade eltermograförer. Varför behövs fler?

–   Idag termograferas många elanläggningar med bristande kompetens och utrustning, och många elanläggningar termograferas inte alls. Det är en bidragande orsak till elbränder. Certifikatet blir ett tydligt kvitto på kompetens och gör det lättare för anläggningsinnehavare att kravställa när de vill eltermografera sin anläggning. Och elinstallationsföretagen som har certifierad personal kan påvisa sin kunskap och kvalitet, säger Mattias Hopkins.

* Normen heter Termograför elanläggning, SBF 1031:3