Logga in

De blir elektriker på tre terminer

Publicerad
18 dec 2017, 11:09

Till jul går Sveriges första vuxenelever på ETG ut. Om slutprovet, väggen, godkänns får de sitt certifikat och går ut på arbetsmarknaden som förstaårsmontörer. “Det förväntas att man är en kollega och inte en elev”.

– Det blir väldigt vassa kanter här på stripsen. Det kan låta fånigt men det är lätt hänt att man river upp hela armen. Den som kommer efter kommer tacka dig om du använder sekatör och får ner de här vassa kanterna.

Elinstallatören Fredrik Dahlstedt i hipsterskägg och keps står på en pall och tittar ner i kabelstegen på Tofani Arfans slutprovsvägg. Vassa kanter på buntband ger inga plumpar i protokollet, men Fredrik ser det som sin roll som examinatör att också ge råd inför elevernas start i arbetslivet. För den är om hörnet. Tofani är redan anställd som lärling och när han får ut yrkesbeviset kommer han få lön som förstaårsmontör.

Läs också: ”Företagen tycker att de är som ettårsmontörer direkt”

 

Fredrik går igenom provpärmen punkt för punkt. Tofani får öppna centralen och han får många öppna frågor om varför han gjort si eller så och hur han tänkt.

Det praktiska slutprovet är sista uppgiften i en tre terminer lång vuxenutbildning med arbetplatsförlagt lärande inbakat i kurstiden. Tofani och de andra fem i klassen går alla direkt från utbildningen till väntande anställningar som elektriker.

ETG-konceptet, alltså en elektrikerutbildning med lärlingstiden inbakad, har funnits sedan 2011 och allt fler gymnasieskolor ansluter sig. Nyheten i Tyresö är att de sex killarna är först i landet att gå ut från en ETG-skola som vuxenelever.

Det är ett stort steg. Tofani har varit ute som praktikant på PoB Elektriska men nu börjar allvaret.

– När du står där med en ritning i handen går det inte att stå och tänka “hur var det nu igen?”. När jag är färdig här förväntas jag kunna jobba självständigt och inte fråga om hjälp hela tiden. Jag måste vara en kollega och inte en elev, säger Tofani Arfan.  

Tofani är 32 år och bor i Nynäshamn där han jobbat med att installera trygghetslarm för äldre. Efter några år såg han själv vart utvecklingen var på väg. För varje ny generation larm blev installationen allt mer förenklad. Tofani tror att det snart inte kommer behövas några speciella installatörer för trygghetslarm. Han, som har ett stort tekniskt intresse, drog slutsatsen att välja el när han själv renoverade köket.

– Jag klarade av snickeri, målning och till och med vatten . Det enda jag behövde hjälp med var elen. Och om det behövs en yrkesman då finns det alltid jobb, säger han.

Tofani har fått anställning på PoB Elektriska, ett medelstort Uppsalaföretag med många projekt i Stockholm. Hans första känningar i elektrikeryrket har gett mersmak.

– Det är ett fint yrke. Det jag är mest intresserad av är modern elteknik och styrning. Vi har testat lite KNX i skolan. Jag gillar det, när det är lite mer avancerat.