Logga in

Refis startar elutbildning

Publicerad
16 sep 2021, 09:05

Refis har under de 20 år som gått sedan starten byggt sig ett gott rykte som friskola med inriktning på VVS-branschen. Skolan ägs av Installatörsföretagen, så vad vore naturligare än att också starta elutbildning? Första årskullen har just startat resan mot ett liv som elektriker.

Pernilla Bäckius, du är biträdande rektor på skolan. Kan du förklara vad Refis egentligen står för?

– När skolan startade 2003 hette den ”Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm”, men den blev snabbt känd under det kortare namnet Refis Efter årets start av elutbildningen har vi bytt ut ”Rörentreprenörernas” till ”Rör- och Elentreprenörernas” i namnet.

Annat skolaktuellt:
Rekordhögt söktryck till VVS- och elprogrammen

Inte alltid enkelt under utbildning:
”Extremt högt arvode för en lärling” – kund vägrade betala

El- och VVS samlas ju sedan flera år i Installatörsföretagen. Varför är det först nu som ni startar en elutbildning?

Pernilla Bäckius är glad att Refis äntligen fått klartecken för sin elutbildning.

Det beror inte på oss utan på Skolverket. Två gånger tidigare har vi fått avslag på vår ansökan efter att kommuner och andra friskolor i Stockholmsområdet varit emot att få konkurrens av ytterligare en gymnasieskola på elsidan. Men nu blev det tredje gången gillt, så vi kunde dra igång till höstterminen.

Hur många elever har ni tagit in på elprogrammet?

– Vi börjar med en mindre klass om 20 elever. VVS-programmet tar in 48 elever varje år och det är även målet med elprogrammet. Elprogrammet drivs som ett ETG College, och Refis är en av två gymnasieskolor som tillämpar ETG-konceptet i Stockholm. Kanske är det därför som intresset varit så stort för att studera hos oss – vi hade 14 sökande som fick nöja sig med en reservplats inför skolstarten och har haft många samtal och mail från andra som vill byta till vår skola. En del säger att de vill läsa på Refis, oavsett inriktning…

Följer ni ETG:s koncept hela vägen genom utbildningen?

– Jo, det gör vi. Därutöver vi det framgångsrika koncept vi tillämpar på VVS-utbildningen. Där varvar vi prkatik och teori under alla tre läsåren. Eleverna har fyra veckors praktik under första året, sammanlagt sju-åtta veckors praktik 0 i åk 2 och sista året är de ute som lärlingar tre dagar varje vecka. Det gillar eleverna och i ännu högre grad företagen. Att eleverna på elprogrammet dessutom gör yrkesprovet och får ECY-certifikat gör Refis ännu mer attraktivt, eftersom eleverna går ut som förstaårsmontörer efter studenten.

Läs också:
Så blir du en supermentor för el-praktikanter

Har ni lyckats locka några kvinnliga sökande till elutbildningen?

– Dessvärre inte än så länge. Vi har tjejer på VVS-sidan och ska försöka väcka intresse även för vår elutbildning bland tjejerna. Frågan står högt upp på vår agenda och vi arbetar intensivt tillsammans med Installatörsföretagen och branschen med denna fråga.