Logga in

Varför ska man inte säga ”nödig kännedom” längre?

Publicerad
22 maj 2024, 08:39

Begreppet ”nödig kännedom” slopades i lagstiftningen för 34 år sedan. Men vilket begrepp ska man använda istället? Och vad spelar det för roll. Elsäkerhetsexperten Mats Jonsson förklarar. 

Text

I sitt inlägg i facebookgruppen Elfel skrev Mathias Hultman ”så går det när man inte har “nödig kännedom” om vad man sysslar med “. En som reagerade på ordvalet var elsäkerhetsexperten Mats Jonsson, eftersom begreppet ”nödig kännedom” togs bort år 1990.

Ännu en expertfråga:
Får neutralledare och skyddsjord sitta på samma skena?

Ännu en expertfråga:
Får man koppla laddbox till TN-C?

–   Lagstiftaren hade en tanke när det togs bort. Det var inte bara för att modernisera språket eller att det var ett gammalt ord från tyska språket. Det var att man ville skärpa kraven och därmed införde begreppet “kunskap och färdighet”. Jag känner att man lever kvar i det gamla och det är märkligt egentligen att ett begrepp som inte har funnits i lagstiftningen på 34 år hänger kvar, säger Mats Jonsson.

Mattias Hultman fick Mats Jonsson att reagera när han använde sig av begreppet nödig kännedom i sitt inlägg på Facebook. Bild: Privat

– Jag använder begreppet nästan lite med flit. Det var ju så Elsäkerhetsverket betecknade det förr. Hade man nödig kännedom fick man byta vägguttag och strömbrytare, och det har väl levt kvar hos mig. Jag tänkte att jag skulle benämna det som nödig kännedom, så får vi se om det är någon som stör sig på det, säger Mathias Hultman. 

Idag heter det “kunskap och färdigheter”. Varför är det så viktigt att använda det istället för “nödig kännedom”? Jo för att kunskap och färdigheter behövs för att ett arbete ska utföras på ett betryggande sätt, menar Mats Jonsson. Kunskap står för den kunskap man fått under bland annat utbildningen, medan färdigheter är kopplat till praktisk erfarenhet. 

– Man ska ha kunskap och färdigheter och det ska grundas i det jobb som ska utföras. Ska jag exempelvis byta eller reparera en skarvsladd krävs det en viss mängd kunskap och färdigheter. Man ska veta hur man skalar, ansluter ledare och vilka färgmärkningar som gäller, säger Mats Jonsson. 

Ännu en expertfråga:
Får man använda stickproppar gjorda av trä?

Men det räcker inte bara att ha allmänna kunskaper och färdigheter som ska vara anpassade för att ett jobb ska utföras på rätt sätt.  

– Föreskrifterna kräver att arbetet kontrolleras så att den ger en betryggande säkerhet, oavsett vad det är för typ av arbete som ska utföras. Där vill jag säga att lagstiftaren har tänkt till, men faktum är att vår bransch inte riktigt har uppfattat det. Man håller sig kvar i det förflutna och använder fortfarande begreppet “nödig kännedom”, säger Mats Jonsson.