Logga in

VVS-museet gör plats för elprylar

Publicerad
31 maj 2024, 16:23

För alla som längtat efter att strosa runt bland gamla stolpskor och elmaskiner från 1800-talet finns snart en sådan plats. Men varför blev det just på Sveriges VVS-museum?

Sveriges VVS & El-museum blir namnet på det nya museet för elektriker- och rörmokarinstallationer.

Häng med till den pensionerade elektrikern och samlaren Willy Johansson
9 retro elprylar du inte visste att du saknade

– Det kändes naturligt att ta in även elprylar på museet, inte minst med tanke på sammanslagningen av VVS Företagen och Eio till Installatörsföretagen. Och vi vill att allt ska vara integrerat på museet, ingen uppdelning av VVS- och el-grejer, säger Ingemar Essebro, avgående ordförande för Föreningen Sveriges VVS & elmuseum.

Nyligen har museet fått in en privatpersons samling av elföremål, med bland annat stolpskor, elapparater av diverse slag och en elmaskin från 1800-talet.

Kommer det nya museet få plats med allt?

– Ja, det råder det ingen tvekan om, konstaterar Ingemar Essebro och öppnar en dörr vid lokalens kortvägg. Där finns ett nästan lika stort utrymme som nu renoveras som det befintliga museet.

Men museet, som har funnits sedan 2015, har bara ett rivningskontrakt. Enligt uppgift får de stanna kvar ytterligare tre till fem år.

– Vi kan inte bara tillåta att allt det här förskingras. Vi kommer hitta en lösning, säger museets chefsintendent Rolf Levin.

Det finns inget som sätter direkt stopp för att återanvända elmateriel, svarar experten
Återanvända gamla elkablar – är det ok?

På årsmötet beslutades att Per-Olof Nilsson, från Bravida, blir ny ordförande i Föreningens Sveriges VVS & Elmuseum efter Ingemar Essebro.