Logga in

”Det är svårt att nå ut till installatörerna”

Publicerad
19 apr 2024, 13:54

Minimera spill vid installation. Det är ett av råden från gänget som blev vinnarna i Årets innovation. Deras bidrag handlar om att återbruka material – och nu vill de i nästa steg nå ut till VVS- och elfirmor mer konkret.

Bidraget som fick utmärkelsen Årets innovation blev projektet ”Cirkulära tjänster som främjar återbruksmarknaden i installationsbranschen”. Vi ringer upp Johanna Andersson från IVL som varit projektledare för att fråga vad bidraget handlar om.

mer om recycling
Då går armaturen inte att återbruka

Läs också:
9 steg som gör den gamla armaturen godkänd

Hur känns det att ha vunnit priset?

– Det är fantastiskt att det arbete vi gör uppmärksammas hos en sådan aktör som jobbar mot utförare i branschen. Skoj att ett hållbarhetsprojekt vinner.

Kan du berätta lite mer konkret om vad cirkulära tjänster som främjar återbruksmarknaden i installationsbranschen är?

– Rubriken är lite missvisande, det vi har tagit fram är en handlingsplan med vilka insatser man kan göra för att få till en mer cirkulär materialhantering i branschen. Både på kort och lång sikt. I rapporten finns en en punktlista som man skulle kunna ta med sig som installatör.

Vad har ni fått för reaktioner på den här rapporten från el- och VVS-firmorna? 

– Det är fortfarande svårt att nå ut till dem. De vill väl ofta ha lite mer konkreta exempel att titta på. Så det ser vi som nästa steg.

Om man som VVS-företagare eller elfirma inte vet hur man ska börja med de här frågorna, vad är ditt tips till dem?

– Börja med att prata med din beställare vid servicejobb och vid rot-projekt. Fundera på hur ni kan utveckla er serviceaffär kring de här frågorna. Kan ni erbjuda mer underhåll så att produkterna inte behöver bytas ut? Kan ni bli bättre på hur ni demonterar, mellanlagrar och återmonterar produkter? Och tänka på att minimera spill vid vid installation och sortering.

Kan du nämna några produkter som är enkla att återbruka?

– Kabelstegar, kanaler, porslin, belysning. Kolla gärna in den återbruksguide för installationer som finns.  

Läs också:
Elmaterial återanvänds inte trots att det går

Kan du berätta mer om ert nästa steg?

– Vi håller på att skissa på ett fortsatt projekt med frågor som ”Hur ska jag kvalitetssäkra produkterna?” och ”Vilka arbetsprocesser behöver vi för att göra det här?”. Det finns inte riktigt än. Vi vill involvera fastighetsägare, installatörer och entreprenörer som kan testa demontering, mellanlagring och återmontering och ta fram en arbetsmetodik kring det.

Fakta Årets innovation

• Årets innovation är Svenska Byggbranschens Utvecklingsfonds årliga utmärkelse som belönar bästa utvecklingsprojekten inom bygg-, installations-, och anläggningsområdet.

• Utöver äran och diplom belönas vinnaren med 50 000 kronor.