Logga in

Provocerad VVS-montör tog stryptag på elektriker – dömdes

Publicerad
19 maj 2021, 15:32
| Uppdaterad
20 maj 2021

Ett bråk om verktygen ledde till att VVS-montören flög på elektrikern. Nu har misshandelsfallet avgjorts i tingsrätten.

Två elektriker och en VVS-montör arbetade med installationer i en lägenhet när misshandeln inträffade. VVS-montören tyckte att elektrikerna var i vägen och tog upp hela lägenheten.

Rättsfall
Traversförare fällde elektriker i saxlift

Rättsfall
Elektriker fälls för misshandel av tutande kollega

Enligt VVS-montören flyttade elektrikerna sina verktyg fram och tillbaka och sa: ”Fortsätt du med dina rör där.”

Elektrikern ska också ha sagt spydiga kommentarer till VVS-montören, som då ställde sig väldigt nära elektrikern och frågade: ”Har vi något otalt?”.

Det hjälpte inte att elektrikern svarade nej. VVS-montören tog strypgrepp på elektrikern och sa: ”Jag är inte på humör i dag.

Rörmokaren tryckte åt så hårt att elektrikern fick svårt att andas. Elektrikern backade in i en vägg och när han hamnat med ryggen mot väggen fortsatte VVS-montören att trycka honom mot väggen i ungefär tio sekunder samtidigt som han behöll greppet runt elektrikerns hals.

Sammanlagt varade strypgreppet i 20–25 sekunder. Till sist lyckades elektrikern säga till rörmokaren att han skulle lugna ner sig.

Elektrikern förklarade i det påföljande polisförhöret att han blev chockad, gick ut ur huset och ringde en platsansvarig. När arbetsledaren kom till platsen bekräftade VVS-montören vad som hänt.

Alla samlades vid en container på byggarbetsplatsen. Elektrikern berättade att rörmokaren tagit strypgrepp på honom. Rörmokaren nickade instämmande, enligt elektrikern. VVS-montören ville skaka hand med elektrikern för att bekräfta att allt var okej. Men elektrikern ville inte skaka hand.

Elektrikern polisanmälde händelsen, som därefter blev rättssak och då rubricerades som misshandel. Elektrikern krävde ett skadestånd på 14 700 kronor.

Rörmokaren erkände misshandeln och dömdes av tingsrätten till att betala skadestånd till elektrikern med 6 200 kronor och en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Rättsfall
Rörmokare misshandlade elektriker

VVS-montören, som tidigare var ostraffad, döms till villkorlig dom förenat med 120 dagsböter till en summa av 40 800 kronor.