Logga in

Elektrikern Erik vill ha sällskap till Kongo

Publicerad
7 aug 2020, 11:28

Elektrikern Erik Davidsson gör sig redo för åka till Demokratiska Republiken Kongo för att hjälpa FN på uppdrag av MSB. Vi ringde upp och ställde nio frågor.

Vad ska du göra i DR Kongo?
– Jag ska göra elinstallationer för tre av FN:s livsmedelsprograms projekt: i ett litet hotell för FN-personal, en liten lastbilsverkstad och en logistikanläggning där mat kan lastas om. FN ska också försöka bygga en solcellsanläggning i stället för att använda dieselgeneratorer som de oftast har. Det känns ju lite dumt att bränna diesel dygnet runt när man är där för att hjälpa till, men det är oftast enda alternativet, säger Erik Davidsson.

Läs mer: Är det ok att PEN-­ledare går in på N-skenan?

Quiz: Testa vilka elektriker-slangord du kan!

Är ni fler elektriker på plats?
– Nej, det är bara jag än så länge. Men jag jobbar för att få med en elektriker till, jag tror att det kommer behövas. 

Om någon elektriker vill hänga på – vad krävs?
– Man ska vara flexibel, stresstålig och kunna lösa annorlunda problem i olika situationer. Det är bra att ha en bred erfarenhet så att man både kan nyinstallation och förstår hur ett större elsystem fungerar. Och så ska man kunna åka hemifrån på kort varsel, äta konstig mat, bo obekvämt – och tycka att det är roligt.

Vad blir största utmaningen?
– Materialet. Vi jobbar alltid enligt svensk standard, och det går inte att köpa material på plats så jag måste få med mig allt i en eller två leveranser. Då gäller det att tänka igenom vad man behöver för sen får man jobba med det man har, vara flexibel och anpassa sig om något skulle saknas, säger Erik Davidsson.

Vilka utlandsuppdrag har du tidigare varit på?
– Mitt första uppdrag var i Bangladesh, i ett av världens största flyktingläger där 1 miljon rohingyer från Burma bor. Där hjälpte jag till att dra elen i prefabricerade kontor som byggdes för att FN-personalen skulle kunna jobba närmare flyktingarna och inte i närmaste stad någon timme bort. Sen har jag varit i Kamerun. Där hade flera olika FN-organisationer ett gemensamt kontor med väldigt, väldigt dålig el och jag hjälpte till att bygga ett helt nytt elsystem med batteribackup. Och så har jag var i Demokratiska Republiken Kongo två gånger tidigare.

Vad är det som lockar dig?

– Jag gillar att resa till lite ovanliga platser även privat, och nu får jag resa och jobba samtidigt. Det känns bra att hjälpa till och är spännande och roligt med variation i vardagen. Sen gillar jag att ha det varmt och skönt på vintern också.

Vilka risker finns det?
– Det är ju väldigt fattiga länder och konfliktområden men säkerheten är rejäl för FN:s och MSB:s personal. Jag har alltid känt mig trygg. Men en gång gjorde jag misstaget att åka bil med fönstret nere i Kinshasa, och det ska man ju inte göra. Plötsligt kom det in en arm genom fönstret och försökte ta min mobil. Sånt händer ju inte när man åker bil i Sverige. Men jag lyckades hålla fast mobilen.

Går det att resa till DR Kongo nu med tanke på coronan?
– Det är lite oklart ännu, men förmodligen åker jag första september och är borta i mellan tre och sex månader. När coronan bröt ut i våras var jag i Kongo och fick åka hem akut, men nu vill jag tillbaka och utföra uppdraget.

Var jobbar du när du inte är på uppdrag?
– På vintrarna jobbar jag på D2 Elektriska i Stockholm och på somrarna brukar jag vara tjänstledig. Jag har jättebra chefer och det är brist på elektriker så det har inte varit några problem att få tjänstledigt vare sig på somrarna eller för att åka på utlandsuppdrag, säger Erik Davidsson.