Logga in

”Jag förstår att man inte alltid vet orsaken till villabränder”

Publicerad
7 jun 2021, 05:35

Elektrikern Lars Olsson upptäckte kablar som låg löst i det torra sågspånet på en villavind. Varför var jordningen inte framdragen till lamputtaget när det fanns jord dragen från centralen? Lasse dokumenterade sin felsökning och här delar han med sig av sina fynd.

Under renoveringen av köket i en 1940-talsvilla upptäckte Lars Olsson att det saknades jord till lamputtaget i taket. Han tyckte det var märkligt eftersom det fanns jord dragen ut från centralen, men den var inte inkopplad.

”Jag förstår att man inte alltid vet orsaken till villabränder. Blir det brand i ett sådant här tak smäller det bara till och så är det övertänt. Chansen att hitta brandorsaken efteråt är liten.”

Lars Olsson, elektriker hos El-Pe 3000 i Stockholm.

Kan få konsekvenser:
Svårupptäckt fulel stod husägare dyrt

Farliga fel:
Flest dödliga elolyckor sker på fritiden

Lars Olsson

– Jag misstänkte att ett nytt innertak var monterat och att det fanns en takdosa någonstans. Försökte skjuta in en dragfjäder för att lokalisera dosan, men det tog stopp efter några centimeter, säger Lars Olsson, elektriker hos El-Pe 3000 i Stockholm.

Nästa steg i felsökningen blev att gå upp på vinden och leta i sågspånet. Där påträffades röret till takuttaget och en skarv. Löst i sågspånet låg även jordningen från dosan samt en extra, vit FK.

– Det var tur att vi upptäckte att jordningen saknades i lamputtaget. Annars hade vi inte kollat vidare och då hade kablarna legat kvar lösa i sågspånet, vilket inte är jättelämpligt, säger Lars Olsson.

Skälen till varför det inte är lämpligt med lösa kablar i sågspånet på vinden är flera. Skadedjur kan lätt komma åt att gnaga på kablarna, och en vattenläcka kan orsaka kortslutning. Brandrisken blir också onödigt hög, eftersom torrt sågspån brinner lätt.

– Jag förstår att man inte alltid vet orsaken till villabränder. Blir det brand i ett sådant här tak smäller det bara till och så är det övertänt. Chansen att hitta brandorsaken efteråt är liten, säger Lars Olsson.

Hans åtgärder har nu i alla fall gjort den här 1940-talsvillan mer brandsäker. Kablarna har dragits så att de räcker hela vägen till en ny skarv i dosan i köket. Alla kablar ligger numera i ny slang.

– Några saker har vi grunnat en del över: Varför var inte jordningen framdragen till lamputtaget, som nollan och tändtråden? Och varför hade man virat en gammal sorts slang, typ trädgårdsslang, runt det kraftiga VP-röret? Det får vi nog aldrig svar på, säger Lars Olsson.

Mycket blir fel:
Var det slarv eller bedrägeri?

Han är oroad över att slarv och fusk ökat under de senaste 10 åren. Det leder till en sorts avtrubbning inför felen.

– Det vi tidigare tyckte var ett ”fruktansvärt” elfel upplevs i dag många gånger som ”inte så farligt”.

Lars Olsson är också förvånad över att människor ställer så få frågor om elanläggningen vid köp av bostad. Bostadsköpet är ju kanske den största investeringen man gör i livet.

– Vi borde införa krav på elbesiktning även i Sverige (som i Danmark). Som läget är nu blir det många kallduschar för människor då det visar sig att de behöver göra om elen. De höga bostadspriserna gör att det sällan finns några marginaler kvar efter köpet.