Logga in

Var det slarv eller bedrägeri?

Publicerad
10 okt 2019, 09:09

Den nya jordfelsbrytaren i 60-talsvillan var monterad men inte inkopplad.

När elektrikern Björn Pålsson kom till en 1960-talsvilla i Skåne upptäckte han att den nya jordfelsbrytaren var monterad men inte inkopplad. Klisteretiketten var uppsatt och kunden hade betalat fakturan.

”Jag tryckte på testknappen, men det hände ingenting. När jag öppnade locket såg jag att det inte fanns några kablar inkopplade.”

Björn Pålsson, elektriker i Ramlösa.

Mer Elfel: ”En av de värsta elcentraler jag sett”

– Jag tryckte på testknappen, men det hände ingenting. När jag öppnade locket såg jag att det inte fanns några kablar inkopplade, säger Björn Pålsson som lagt upp en bild på elcentralen och jordfelsbrytaren i Facebook-gruppen Elfel.

Jordfelsbrytaren monterades i samband med att en avfuktare sattes in i huset tidigare i år. Björn Pålsson kan bara spekulera kring varför elektrikern som gjorde jobbet inte kopplade in jordfelsbrytaren.

Kanske glömde elektrikern att koppla in kablarna – klockan blev mycket och tanken var att komma tillbaka en annan dag men det blev inte av.

– Eller så blev han/hon rädd för något och gav upp. Det är inte helt lätt att koppla in den här jordfelsbrytaren, eftersom det finns ytterligare en central och en jordfelsbrytare i huset. Den andra jordfelsbrytaren var också fel inkopplad, säger Björn Pålsson.

Enligt honom, som bland annat arbetar med inspektioner, var det aldrig risk för någon farlig incident. Men de boende har fortsatt att störas av jordfel där den ena jordfelsbrytaren löser ut ofta.

Omriktare kan också störa: ”Obehagligt när jordfelsbrytarnas skydd försvinner i det tysta”

Björn Pålsson har nu lyckats ansluta den okopplade jordfelbrytaren. Ett stort jobb, eftersom elcentralen blivit rörig efter alla år av om- och tillbyggnader.

En del felsökning kvarstår, som Björn Pålsson kallar ”spökjakt” och som är vanlig när man sätter in jordfelsbrytare i 50/60-talsvillor.

– Det händer att jordfelsbrytare löser ut på natten när ingen gör något, vilket kan vara lite oroväckande. Då brukar orsaken vara något utomhus, som en belysning eller ett eluttag med fukt i, säger han.

Även nytt kan bli fel: När det fabriksmonterade uttaget är – felmonterat…

Av kommentarerna i Elfel att döma är det här ett ovanligt fel, och några föreslår att det kan handla om bedrägeri. En kommentator tycker att den som missat att koppla in jordfelsbrytaren borde anmälas. Det är dock kunden som får fatta det beslutet.