Logga in

6 råd för att leta jordfel i IT-nät

Publicerad
3 apr 2023, 10:41
| Uppdaterad
4 apr 2023

”Hur gör ni när ni letar jordfel i ställverk?” Problemet från Facebookgrupp om jordfel i IT-system kräver helt andra svar än i ett TNS-system. Bryta fack för fack? Använda läckströmtång? Nej, det finns bättre sätt.

”Hej, kompisar i branschen. Hur gör ni när ni letar jordfel i ställverk”. Frågan och de många svaren i en Facebookgrupp sätter fingret på hur svårt det är att leta jordfel i IT-system. IT-nät används i miljöer där elkraften är verksamhetskritisk och det är svårt att bryta spänningen. Men hur hittar man ett jordfel om det inte finns en neutralledare? Går det att använda en vanlig läckströmtång? Eller ska man bryta fack för fack?

Läs också:
”Hur ska jag veta om ett ställverk är säkert?”

Läs också:
”Gjorde ont i elektrikersjälen att se hur illa det var byggt”

Peyman Shamdani

Peyman Shamdani på Megacon besvarar den här sortens frågor från elektriker dagligen, här ger han sina svar på frågan.   

1. Var ska man börja någonstans?

– Det första man ska göra är en okulär kontroll. Se till att allt är rätt installerat för min erfarenhet är att det tyvärr inte alltid är så. Sedan ska man kontrollera vad det är som larmar. I ett TNS-system kan man koppla in THD-mätningen på övervakningssystemet för att se om det kan komma från laster med övertoner och därmed utesluta vissa delar av anläggningen. I ett IT-nät får man prova sig fram om det inte finns individuell fellokalisering per grupp.

2. Vad är den stora skillnaden om man är van vid TNS-system?

– I ett IT-system mäter man isolationsnivå och inte strömmen. Här finns det idag utrustning för att fellokalisera, men till skillnad från TNS-system är den mer omfattande. Här måste man först ha ett instrument som injicerar en kontrollsignal i anläggningen och sedan ska man försöka lokalisera signalen med sensorer ute på anläggningen. 

Själva felsökningen blir sedan ett grävjobb, eller som experten säger: ”det är hands on som gäller”.

– Man kan inte ta bort jordfelet/isolationsfelet genom att klicka på en skärm och det finns ingen magisk trollformel som löser det. Man får mäta och mäta. Se det som en slags tratt där man lägger signalen högst upp. Den tar sig igenom där läckaget finns. Man börjar mäta och går från IT-trafon till undercentral och sedan till fasgrupper – då vet man var isolationsfelet ligger.

3. Är det fel att bryta fack för fack?

– Förr i tiden var det vanligt att man bröt mer. Inte minst för att det inte fanns så mycket utrustning för att mäta. Ta instruktionen om hur man förr felsökte hemma som exempel. När jordfelsbrytaren löste ut slog man av alla laster. Sedan slog man på dem en åt gången och när jordfelsbrytaren löste ut igen visste man var felet satt. Om verksamheten tillåter kan man bryta fack för fack.

4. Vilken utrustning är bäst?

– Det handlar om specialutrustning för isolationsövervakning. Det finns flera tillverkare av den här typen av mätverktyg, men det är dyra. Vi pratar om priser på 100 000 kronor vilket gör att många elektriker drar sig för att köpa. Sedan är det ju så att IT-system ofta är välkontrollerade och det uppstår sällan jordfel – därför är det inte så vanligt att man specialiserar sig på detta. Vilket ytterligare gör det svårt att motivera inköp av specialverktyg.

5. Går det att använda en läckströmstång?

– Nej, inte på samma sätt som man gör för TNS-system. Mäter man efter läckström med enbart tång – då mäter man fel i ett IT-system. Det krävs utrustning som genererar en kontrollsignal och sedan strömtång och mätutrustning som kan detektera kontrollsignalen.

Läs också:
Varför sätts fyrledarsystem fortfarande in vid nyinstallation?

6. Men om man nu står inför problemet, som i Facebook-fallet, och inte har specialverktyg … hur ska man i praktiken lösa jordfelet?

– Om man inte har specialverktyg är brytning det enklaste sättet att göra det på, men man ska först kontrollera att man får bryta. I sjukhus och laboratorier där man ofta har IT-nät är det ju inte alltid man kan bryta. Jag vill också passa på att upplysa alla om att det inte är ok att bara ändra larmgränserna utan att först ta reda på varför och hur jordfelet eller isolationsfelet har uppstått. Det är viktigt att alla förstår att detta handlar om egendomsskydd/brandskydd och personskydd.