Logga in

”Ibland känns det som att man gått en utbildning som inte är värd något”

Publicerad
1 sep 2020, 08:00

Antalet lärlingsplatser inom elbranschen har mer än halverats under coronakrisen. Installatörsföretagen varnar för att unga nyutbildade kan söka sig till andra branscher.

Alasan Dibba, 26, från Stockholm söker med ljus och lykta efter en lärlingsplats som elektriker. Att hitta en är inte det lättaste år 2020.

– Jag har ringt runt bland både stora och små företag, mest i Stockholm men också på flera andra ställen i Sverige. När jag ringer säger de att de inte har någon plats just nu, att de inte anställer på grund av coronaviruset, säger han.

Gymnasieantagning 2020: Fler tjejer vill bli elektriker

Är du VERKLIGEN elektriker? Quiz: Testa vilka elektriker-slangord du kan!

– Ibland känns det som att man gått en utbildning som inte är värd någonting.

Han jobbar för närvarande på ett lager men har inte gett upp hoppet om att komma tillbaka in på den bana han tänkt sig.

– Elektriker är mitt drömjobb, det är därför jag har gått utbildningen. Innan jag började på den sa alla att ”de skriker efter elektriker, det är en sådan brist i Sverige”. Ibland verkar det som att det var skitsnack. Många av mina klasskamrater har redan fått jobb men vi som inte har så många kontakter har svårt att komma in. Men det byggs mycket i Stockholm så jag hoppas fortfarande på att jag ska hitta ett jobb.

Installatörsföretagens statistik visar att lärlingsanställningarna i elbranschen mer än halverats hittills i år jämfört med i fjol. Från januari till och med juli 2019 fick 1247 personer lärlingsjobb. Under samma period i år är den siffran 440. På VVS-sidan är tappet inte lika dramatiskt, där har platserna gått ned från 745 förra året till 535 i år.

”Ibland känns det som att man gått en utbildning som inte är värd någonting.”

Alasan Dibba

– De företag som drabbats hårt av corona är de med mycket serviceverksamhet. Eftersom offentliga lokaler som sjukhus och äldreboenden stängt ned har man inte kunnat utföra vissa servicearbeten. Behovet finns kvar men det skjuts på framtiden, säger Torbjörn Johansson, expert på kompetensförsörjning på Installatörsföretagen.

– Inom nyproduktion som inte har varit lika utsatta miljöer har arbetet kunnat fortgå lite mer som normalt. Det har inte funnits några speciella inskränkningar på entreprenadarbeten.

Varför har lärlingsplatserna minskat så mycket mer på elsidan än inom VVS?

– Att VVS klarar att fortsätta anställa i mycket större utsträckning vet vi faktiskt inte, vi kan bara spekulera. Bristen på arbetskraft har kanske varit större, planerat underhåll har genomförts i större utsträckning och energiomställningen med förbättrade installationer för värme och kyla slår kanske igenom mer på VVS-installationerna, säger Torbjörn Johansson.

Garcia Zenga Damiao, 27, letar lärlingsjobb som VVS-montör.

– Vissa firmor säger att de inte tar emot lärlingar just nu, de vill bara ha helt färdiga montörer och många jobb kräver minst tre års erfarenhet och det har inte jag, säger han.

Just nu jobbar han deltid som säljare på Bauhaus samtidigt som han fortsätter att leta lärlingsplats. Han funderar på att läsa till VVS-ingenjör i stället, alternativt ta heltidsjobb som säljare. 

– Men jag vill egentligen jobba praktiskt, det är det jag har pluggat för, säger han.

Svårigheterna att komma vidare med lärlingsarbete efter utbildningen krockar med vad eleverna fick höra när de började plugga.

– På utbildningen sa de att det behövs mycket folk inom VVS och nu börjar man undra om det verkligen är så.

Att fler arbetsgivare tvekar att ta in lärlingar i den nuvarande situationen förvånar inte Torbjörn Johansson.

– Man får ha stor förståelse för att de tider vi lever i är väldigt speciella och även om företagen inte haft jättestora produktionstapp så ser de med försiktighet på framtiden. Därför har man varit avvaktande i anställningsskedet, säger han.

Dessutom får företag som har permitterat personal inte anställa lärlingar enligt ett beslut av Tillväxtverket. Installatörsföretagen vill få till en ändring av de reglerna.

El- och VVS-branscherna hör till de som har klarat krisen förhållandevis bra. Jämfört med många andra branscher är uppsägningarna och permitteringarna få. Från och med augusti ser kurvan något bättre ut igen vad gäller lärlingsplatser enligt Installatörsföretagen. Torbjörn Johansson hoppas att nedgången är bruten, annars befarar han långsiktiga problem för kompetensförsörjningen.

– Risken vi ser när ungdomarna inte får jobb inom el och VVS är att de söker sig till andra branscher. Deras utbildning är attraktiv för andra yrkeskategorier inom industri och kommun och fastighetsbranschen. Vi är inte oroliga för att arbetstillfällena ska försvinna, snarare att arbetskraften inte stannar kvar inom de här yrkena som vi representerar, säger han.

För arbetsgivare finns en premie genom yrkesintroduktionsanställning för de som anställer unga och nyutbildade.

– Det fungerar jättebra tillsammans med lärlingsanställningar eller andra anställningar där en del av tiden är utbildning och handledning, man får upp emot 30 procent som stöd till lönekostnaden, säger Torbjörn Johansson.