Logga in

Hans skadades av ljusbågen: ”Jag hann tänka att nu är det kört, nu dör jag”

Publicerad
30 sep 2019, 08:01

Ljusbågar kan inträffa vid högspänning på elverk och ställverk. Men inte enbart där. Elektriker som ”bara jobbar med lågspänning” bör också vara medvetna om riskerna. Det fick Hans Thedin erfara vid en olycka som kunde ha kostat honom livet.

Det var här det hände, säger Hans Thedin och pekar på elcentralen.

På hans nacke syns fortfarande spår efter ljusbågen som förvandlade honom till en levande fackla. Ärren är ljusröda, formade som eldslågor.

Del 2: ” ’Skyddskläder är dyrt’ får jag höra ibland – men extrautrustade bilar för flera hundratusen går bra att köpa”

Vi befinner oss i en bullrig industrilokal på Tjörn, platsen där olyckan inträffade en fredag i augusti för nio år sedan. Hans Thedin såg fram emot helgens båttur. Men först skulle jobbet i elcentralen slutföras, ett rent rutinuppdrag för Hans som hade 30 års erfarenhet som elektriker.

Vid 10-tiden på förmiddagen skulle han göra strömtransformatormätningar på två utgående grupper i elcentralen, som matades med 500 A. Då tappade han ett metallbleck, som föll ner i en spänningssatt kopplingslåda. Hans första tanke var att slå av huvudbrytaren och berätta för killarna på lackverkstan vägg i vägg att det blir strömlöst ett tag.

Del 3: ”Hur ska jag veta om ett ställverk är säkert?”

”Jag var så svartbränd att killarna först inte kände igen mig.”

– Sedan tänkte jag att äh, det går nog att få ut blecket ändå, säger han.

Han stack in sin isolerade skruvmejsel i lådan och petade försiktigt. Något gick snett. Det blev en kortslutning, ljusbågen var ett faktum. Hans hörde ett starkt ljud.

– Det bara gurglade runt öronen trots att jag hade öronskydd, och så såg jag ljusbågen komma över mig. Jag hann tänka att nu är det kört, nu dör jag, nu får jag aldrig träffa mina söner och min fru igen, säger Hans som fortfarande blir lite berörd när han berättar om sekunderna av dödsångest. 

Del 4 – elsäkerhetsexperten: ”Jag vurmar inte för att klä på elektriker skyddskläder, det är att börja i fel ände”

Men han återfick snabbt handlingsförmågan och rusade mot lackverkstaden med brinnande kläder.

”Som elektriker är man ju van vid att vara stark i nyporna. Men händerna var stela som klor och jag kunde inte ens öppna tandkrämstuben.”

– Jag var så svartbränd att killarna först inte kände igen mig, berättar Hans.

Han fick hjälp att släcka elden och kyla -kroppen med ljummet vatten i väntan på ambulanshelikoptern som förde Hans till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Se Elstudion om Gustav Östermyr som även han skadades i en ljusbågsolycka

Hans Thedin sövdes ner och lades i respirator. Brännskadorna täckte 30 procent av kroppen, och han flyttades snart till en specialistavdelning i Linköping. Hud transplanterades i omgångar till de skadade områdena på händer, armar och bål. Morfindoserna var höga, hallucinationerna livliga.

När Hans kom hem i oktober hade han förlorat mycket av sin styrka och rörlighet.

– Som elektriker är man ju van vid att vara stark i nyporna. Men händerna var stela som klor och jag kunde inte ens öppna tandkrämstuben, säger han.

Ljusbåge från solceller? Så lätt uppstår den

Experten: ”Ljusbågsrisker en bortglömd fara”

Läkningen fördröjdes av att såren infekterades av stafylokocker. Men han kämpade med sitt träningsprogram, och i augusti 2012, två år efter olyckan, var han tillbaka på heltid igen. 

Vad visste du om ljusbågsfaran före olyckan?

– Strömgenomgång har jag alltid passat mig för. Men ljusbågar tänkte jag var något som hände vid högspänning på elverk och ställverk, som på Borealis. Att det kunde bli en sån här olycka vid 400 volt hade jag inte riktigt koll på. Nu är jag väldigt noga och påminner alla som jobbar runt mig: Bryt och tänk på säkerheten, säger Hans Thedin.