Logga in

”Kul att se ungarnas reaktioner när dagisfröken dök upp i elektrikermundering”

Publicerad
21 dec 2018, 10:07

My Ekelund jobbade som förskolelärare och Emelie Feeser på kontor. Men de sadlade om. Nu är bägge på väg att bli elektriker.

My Ekelund och Emelie Feeser är två av nio elever på Installatörsföretagens och Svenska Elektrikerförbundets nya utbildning för företagslärlingar som startade i slutet av september.
Eleverna är anställda och får lärlingslön av olika företag. Både My Ekelund och Emelie Feeser jobbar på HMP El i Askim.

Läs mer: Nytt spår för vuxna till elektrikeryrket

– Sedan första veckan i september har jag varit med och installerat belysningsmaster på Åbytravet, berättar My Ekelund.
– Det har varit ett kul men bitvis tungt jobb med mycket kabeldragning, ibland i riktigt typiskt göteborgskt höstväder – regn och blåst.
Hon trivs bra med kollegor och folk som arbetar på travbanan men har också gjort andra jobb.
– Precis i början fick jag faktiskt hänga med på ett servicejobb i min gamla förskola. Det var verkligen kul att se ungarnas reaktioner när dagisfröken dök upp i full elektrikermundering, minns My Ekelund.

Läs mer: Värre kompetensbrist nu än i början av året

Emelie Feeser har hittills fått jobba inomhus mest hela tiden. Hon är med i ett av HMP:s största projekt hittills – renoveringen av entréplanet på Radisson Hotel i centrala Göteborg.
– Just nu är det lite stressigt i projektet, vi ska montera 500 armaturer till på fredag. Så den här veckan är vi tolv montörer igång här, normalt har vi varit fem sedan jag kom hit i början av oktober, säger hon.
Emelie Feeser tycker om sitt nya jobb, trots att hon kastats rakt in i hetluften. Det har varit mycket kabeldragning under hennes första veckor på jobbet, men hon har också hjälpt till att sätta uttag för både el och data. Moment som hon redan hunnit lära sig grunderna för under de två första kursveckorna i Nyköping.
– Jag har redan haft nytta av det jag lärt mig i Nyköping, förklarar hon.

 

Elektrikerlärlingarna åker upp till Nyköping var tredje vecka. Eleverna varvar nämligen en veckas teoriutbildning där med två veckors lärlingsarbete på fältet.
Att både My Ekelund och Emelie Feeser hamnade hos HMP Installationer har en särskild historia.
Silvia Hegg är kvalitet- och miljöansvarig men har också en del av personalansvaret på HMP Installationer. Företaget, som startades av maken Magnus Hegg för arton år sedan har idag 19 anställda montörer och tre tjänstemän på kontoret – Magnus och Silvia inräknade.
¬– Jag har alltid velat ha in någon kvinna bland våra montörer, så när Emelie Feeser frågade mig hur hon skulle bära sig åt för att kunna bli elektriker blev jag riktigt intresserad.

Läs mer: Ministern vill ha fler elektriker

Silvia Hegg fick tips om Installatörsföretagens nya utbildning för företagslärlingar, som såg ut att vara den idealiska lösningen. Men kravet var att de skulle intervjua mer än en sökande och det var då härjedalingen My Ekelund dök upp.
– När vi intervjuat de här två tjejerna var vi helt överens om att vi bara inte kunde avstå från någon av dem. Så vi beslöt anställa dem båda som lärlingar, berättar Magnus Hegg.
Tack vare HMP:s intresse blev det två av de nio eleverna i den första lärlingskullen som var kvinnor, mer än 20 procent och en bra bit över branschgenomsnittet. Men det kunde ha varit fler – från början var det hela 46 procent kvinnor som sökte till lärlingsutbildningen.
– Att det inte blev fler tjejer med i första omgången är lite av en besvikelse, säger läraren Per-Owe Larsson på EUU i Nyköping som tycker att företagen kunde ha visat ett större intresse för kvinnliga lärlingar än vad som verkligen var fallet.

Läs mer: Många argument för att plugga el