Logga in

Så gick det för elektrikerna på snabbspåret

Publicerad
10 okt 2018, 10:14

Läraren Bengt Wallberg satt i bilen och grät när hans första årskull nyanlända elektriker lämnade skolan – utan att få jobb. Det här gänget gick det bättre för.

I fjol startade EIO, SEF och Arbetsförmedlingen ett så kallat snabbspår för nyanlända elektriker. Syftet var att göra det lättare för personer, som har jobbat som elektriker i andra länder, att få jobb i den svenska elteknikbranschen. Projektet följde bland annat en grupp elektriker som gick en utbildning i Haninge, söder om Stockholm.

Läs  mer: Elfelen bakom elbilsladdningen som brände ner huset

När vi ringer upp deras lärare Bengt Wallberg ett år senare är han nöjd. Åtta av de tolv eleverna fick jobb som elektriker. 

– Det tycker jag är ett lyckat resultat, säger han.

Bland de övriga elektrikerna fick en jobb på en elfirma, men gick sedan tillbaka till sitt tidigare jobb utanför elbranschen. En annan fick nobben på sina ansökningar för att hans svenska var för dålig. Men Bengt Wallberg berättar även om en kille som inte har lyckats få jobb trots att han är en duktig elektriker och talar bra svenska.

– Det gör mig väldigt frustrerad. Företagen kan ju provanställa de här killarna gratis och så vågar de inte ens prova, säger han.

Läs mer: Elsäkerhetsarbete i motvind ”Skräm inte upp mina montörer”

Samtidigt har det gått betydligt bättre för den här gruppen än för Bengt Wallbergs första årskull nyanlända elektriker. Han har tidigare berättat att han satt i bilen och grät när de lämnade skolan år 2014. Han tyckte att killarna var jätteduktiga, men ingen vågade anställa dem.

Till sist tog han in tre av eleverna i sin egen elfirma Elektropartner International AB. Det visade sig bli ett lyckokast. Trion fick uppdrag på bygget av sjukhuset Nya Karolinska, och snart fick Bengt frågan ”har du fler?”. Och visst hade han det. Efter rekryteringarna flerdubblades såväl omsättningen som vinsten.

Har du en ny kull på gång nu i höst?
Ja, det är ett härligt gäng på 14 personer. Jag är på dem hela tiden om att ta svenskan på allvar. Både allvarligt och skojsamt, säger han.