Logga in

Alla Åkes solceller blev stulna – igen

Publicerad
3 apr 2018, 09:07
| Uppdaterad
24 feb 2021

Tjuvar har länsat hans solcellsanläggning två gånger. Nu har Åke Eiborn utanför Värnamo installerat solceller en tredje gång – och den här gången har panelerna ett rejält stöldskydd.

– När det ljusnande på morgonen fick jag nästan en chock. Stativen stod tomma igen, säger Åke Eiborn.

Den var den 15 oktober i höstas som han upptäckte att solpanels-tjuvar hade varit i farten igen. Då hade det bara gått ett halvår sedan alla hans 40 solpaneler blev stulna första gången.

Läs mer: Så skyddar du solcellerna från tjuven

Vid båda tillfällen syntes hjulspår i gräset, som tyder på att en lättare lastbil rullat fram till anläggningen. Panelerna väger bara runt 20 kg styck, så att lassa upp dem på fordonet kan ha gått fort om tjuvarna var några stycken. Vid den första stölden gick det förmodligen även snabbt att få loss panelerna från stativen. Då räckte det att använda enkla insexnyckel eller skruvdragare. Den andra omgången solpaneler försökte Åke stöldskydda genom att fylla igen skruvhuvudena och fästa skruvarna på undersidan av panelen. Men det räckte inte.

De 40 panelerna hade en sammanlagd effekt på 10 kilowatt och ett värde på cirka 80 000 kronor, exklusive montering.

–  Att ringa försäkringsbolaget och berätta att anläggningen hade blivit stulen igen kändes inte så roligt. Men det var inga problem alls. De sa att ”det här är inget du ska skämmas för”, berättar Åke Eiborn.

Läs mer: Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras

Att ge upp solel-produktionen övervägde han aldrig, och redan en månad efter den andra stölden var en tredje solcellsanläggning installerad på platsen. Den här gången är den stöldskyddad på fler sätt. Panelerna är fästa i stativen med bultar, som har bakats in ett härdat material, som liknar cement. Genom de förborrade hålen i panelerna löper en kabel, som aktiverar ett larm om den kapas. Anläggningen har fått rörelsestyrd belysning, och Åke Eiborn vill även installera gps-skydd som gör att panelerna kan spåras om de skulle försvinna.

Polisen kom och undersökte brottsplatsen vid båda stölderna, men Åke Eiborn räknar inte med att stölderna kommer att klaras upp.

Läs  mer: Försäkringsbolag varnar: 4 av 5 solcellsinstallationer har brister