Logga in

Så lyckades 2Electrify växa snabbt utan minussiffror

Publicerad
12 jan 2023, 11:13

Det började med två elektriker 2013 och är i dag ett företag med 65 anställda. Hur har de klarat av det med svarta siffror?

Året var 2013. De båda elektrikerkompisarna Stephan Hentzler och Fredrik Ung startade ett elinstallationsföretag hemma i Mjöbäck utanför Kinna. Med ett brinnande teknikintresse gav de sig i kast med att göra KNX-installationer, Stephan hemma i Sjuhäradsbygden och Fredrik i Stockholm, där han bodde på den tiden.

– Vi fick riktigt bra snurr på uppdragen och hade båda fullt med jobb, men förstod snart att vi behövde bli fler, berättar Fredrik Ung. Firman växte i sakta mak till tio man år 2017 och då behövdes större lokaler. 2Electrify flyttade till Örby utanför Kinna.

De båda ägarnas teknikintresse handlade inte bara om KNX och fastighetsstyrning, utan redan från första året började företaget installera solanläggningar. Det var ett riktigt lyckokast och orsaken till 2Electrifys snabba tillväxt på senare år. 2021 förvärvades det närliggande företaget Sätila El med tolv anställda men i övrigt har företaget vuxit organiskt, genom egna nyanställningar.

I början var det mycket KNX-installationer och KNX-programmering för 2Electrify. Stephan Hentzler kollar inställningar i ett system han installerat i en villa vid Örbysjön. Foto: Erik Abel.

KNX hjälpte firman igång:
Ett hus fullt av smarta lösningar

Tillväxten har hela tiden skett med god lönsamhet, även de senaste åren då företaget vuxit så det knakar.

– Det beror förmodligen på att vi har så bra koll på våra projekt, förklarar Stephan Hentzler. Alla projekt styrs numera med hjälp av det digitala verktyget Bubro som 2Electrify varit med och utvecklat. 

– Vi kör alla projekt strikt efter Bubro nu. Det används hela vägen från att ta fram offertunderlag till fakturering när projektet är klart. Digitala ritningar och gruppförteckningar, underlag för egenkontroller och daglig uppföljning av hur projekten utvecklas är några av de fördelar som Bubro erbjuder oss, berättar Fredrik Ung. Han menar att den goda kontroll över arbetsflödena i företaget som Bubro ger är en stor del av förklaringen till att verksamheten kunnat växa så snabbt utan allvarliga men för lönsamheten.

Det är Fredrik Ungs bror Johan Bergeld som gjort det mesta av utvecklingsarbetet med Bubro. Hans lösning utgår från digitala interaktiva ritningar där projektören kan placera ut alla olika elartiklar som ska ingå i installationen så att elmontörerna ute på bygget kan se var allt ska monteras. Tillsammans med materialpriser och beräknad arbetstid ger ritningarna samtidigt underlag för offerter till kund.

En förklaring till den goda tillväxten är att det här företaget lyckas ta en stor del av solinstallationerna i sin del av landet. Det är tack vare att 2Electrify satsat på säljsidan, med två inne- och två utesäljare. Alla anläggningar kundanpassas och projekteras detaljerat innan offert till kunden.

Isac Andersson Kindh arbetar i verkstaden. Här bestyckar han uttagsstavar åt Hager. Foto: Lars-Göran Hedin

Eljobb i sommarhagen:
Modern elteknik på campingplats

Vid årsskiftet passerade 2Electrify 65 anställda. Verksamheten är numera uppdelad i fyra verksamhetsområden. Solavdelningen är störst. Inom elavdelningen sysselsätts ett 20-tal personer och i företagets serviceavdelning finns fyra serviceelektriker och fem man som jobbar med villainstallationer. Den minsta enheten är företagets verkstadsdel. Där arbetar ett par, tre man med att bygga elcentraler för egna projekt och åt andra elinstallationsföretag. En viktig uppdragsgivare här är Hager. Åt dem bestyckar verkstaden bland annat uttagsstavar och fönsterbänkskanaler.

– Elavdelningen är starkt inriktad på bostadsentreprenader åt stora fastighetsägare just nu, ibland med inslag av KNX men också en hel del enklare automationslösningar, som Plejd och Wiser. Och på servicesidan är det avtal med Svenljunga och Marks kommuner som är ryggraden i den verksamheten, berättar Stephan Hentzler. 

– Att få tag på folk har varit vår största utmaning, så därför har vi engagerat oss starkt i elutbildningen vid de två närmaste gymnasieskolorna – den i Tranemo och den i Mark, berättar Stephan. Det är en insats som han ser som en mycket lönsam investering. 

Viktigt hänga med i teknikutvecklingen:
”KNX har gett mig fina uppdrag”

Sedan är det förstås så att med ungefär halva verksamheten bestående av solpanelsprojekt så är kompetenskraven inte lika höga som vid rena elinstallationer. Av solavdelningens 25 anställda jobbar 20 med att montera panelerna. Sedan räcker det med fem elektriker för att göra elinstallationerna. Det här gänget har mycket att göra just nu. Elprisutvecklingen har gjort att efterfrågan på solpaneler exploderat.

– En tid var vi faktiskt tvungna att stänga växeln och sluta läsa mejl med förfrågningar, konstaterar Fredrik Ung. Trots det har företaget så här långt installerat närmare 600 anläggningar. Mest handlar det om villaanläggningar och på senare tid alltmer om kunder som också vill ha batterilager för att öka andelen egenanvänd solel.

2Electrify AB

• Kontor i Örby utanför Kinna

• Omsättning 74 mkr

• Nu cirka 65 anställda