Logga in

Gotländskt solstopp skjuts till juni

Publicerad
31 okt 2017, 11:29

Stoppet för anslutning av ny förnybar el till nätet på Gotland aviserades i augusti och skulle ha trätt i kraft 1 november men skjuts nu till halvårsskiftet 2018. Stoppet är omdebatterat och Energimarknadsinspektionen har inlett tillsyn mot Geab.

– Den här övergångsperioden som vi trodde räckte till gjorde ju helt enkelt inte det, så vi valde att sträcka ut den till halvårsskiftet nästa år, säger Jan Karlsson, vd på Geab, Gotlands energi AB, till Gotlands Allehanda/ helagotland.se.

Det råder en solcellsboom i Sverige och den märks i allra högst grad på Gotland. Men anslutningsstoppet har också lett till att det som skulle bli Sveriges största solcellspark nu inte kan byggas

– Det har varit en rusning i dörren och många som varit oroliga att de inte hinner, så det är av den anledningen som vi skjuter på det, säger Jan Karlsson till tidningen.

Beslutet att förlänga övergångsperioden har inget med med El- och energimarknadsinspektionen inspektion av Geab att göra hävdar Jan Karlsson.

– Det här är baserat på kundtrycket, säger han.

Nyanslutningarna har legat på cirka 0,85 Megawatt per år, rapporterar Gotlands Allehanda,  men fram till stoppet räknar Geab med att kunna ansluta 1 Megawatt.

Skälet till att stoppa nyanslutning av sol- och vindel bottnar i en farhåga om försämrad nätbalans och beslutet kom efter beskedet om att det inte blir någon ny likströmskabel till fastlandet. Varför det inte blev nån kabel och hur det har debatterats sammanfattade vi här

– Det här handlar om leverenssäkerheten. Ju mer produktion av el som vi ansluter desto mer ökar risken för att det blir avbrott på det gotländska elnätet.

 

Läs mer om de allt tätare förekommande elavbrotten på Gotland