Logga in

Brist på ”solcellsbranschens toapapper”

Publicerad
19 sep 2022, 08:09
| Uppdaterad
20 sep 2022

Problem med logistiken i pandemins spår gör att kön för att få solceller installerade är lång. Men det är inte solpaneler som är svårast att få tag i just nu.

Mellan 2004 och 2020 sjönk priserna på solpaneler med 94 procent, främst därför att panelerna successivt blivit effektivare och kan producera fler kilowatt. Idag ligger många paneler i standardformat (ungefär 1×1,7 m) kring 400 kWp eller något däröver. Under detta år har prissänkningen planat ut och under året har priserna gått upp en hel del. Ökad efterfrågan brukar driva priserna uppåt. Detta gäller inte bara solpaneler utan också växelriktare och annan utrustning.

Granskning:
Vilda västern när klåpare installerar solceller

EMC
Hon jagar störningar från solceller

– Det är en utmaning för hela branschen just nu att få fram material i tid. Förr tog det en månad att få hit en container från Kina, nu tar det i bästa fall tre. Men det råder inte brist på allt samtidigt. Just nu har vi svårast med vissa monteringsdetaljer – de har blivit solelsbranschens toapapper. Precis som folk bunkrade sådant i början av pandemin så är det många företag som bunkrar monteringsgrejor just nu, säger Mikael Wanland, försäljnings- och marknadschef hos Solelgrossisten i Tomelilla.

– I början av året var det svårt att få fram paneler, men det har vi stort sett löst nu, framåt sommaren var växelriktare också en trång sektor men där har tillverkarna ökat produktionskapaciteten. Så det är i första hand montagematerial vi har svårt att få fram, det kan vara leveranstider på upp emot 14 veckor på sådana. Och eftersom det är det första som behövs i ett projekt så blir ju hela installationen försenad, påpekar Mikael Wanland.

Priserna har ökat med 20 procent eller mer för paneler och växelriktare. Det är högre fraktkostnader, stigande råmaterialpriser och energipriser som ligger bakom den utvecklingen.

– För vissa produkter ser vi prisökningar med mer än 50 procent, konstaterar Mikael Wanland. Han gratulerar dem som installerade en anläggning under 2021:

Läs också:
Så mycket har vi sparat på våra solceller

De gjorde en riktigt bra deal, fick den senaste tekniken med bra kvalitet och till väldigt bra pris.

Elprisernas utveckling innebär å andra sidan att det ändå inte finns någon anledning att tveka kring om man ska investera i solpaneler eller ej. Det gröna teknikavdraget och skattereduktionen för såld solel är också faktorer som talar för att investera nu och inte vänta. Deras livslängd vet vi ingenting om, men sannolikt kommer de att fasas ut om och när priserna faller igen.