Logga in

Solceller i elprisområde 3: ”Ett jättesmart beslut”

Publicerad
19 sep 2022, 08:10
| Uppdaterad
24 nov 2022

Bonden Torbjörn Malmgren var tveksam till solceller. Men hans elinstallatör, Thomas Kållin, övertygade honom. Det är han glad för i dag när han vet hur snabbt han kommer få igen de 900 000 kronor som anläggningen kostade.

Torbjörn Malmgren brukar 300 hektar på sin gård i byn Menigasker utanför Örebro. Vi befinner oss i elprisområde tre där elpriset vid vårt besök ligger på 410 öre, på väg uppåt. Gårdens stora spannmålstork eldas visserligen med flis men alla transportörer, fläktar och annat som krävs för att hålla igång verksamheten ger en årlig energiförbrukning på 90 MWh. Sedan 2020 produceras den energimängden med solpaneler på ett åkerstycke intill spannmålsanläggningen.

Dyr historia:
ARN-fall: 34 års återbetalningstid på solcellerna

– Jag är glad att jag lät mig övertygas av Thomas om att satsa på solpaneler. Först tvekade jag lite, men till sist lät jag mig övertygas. Det var ett jättesmart beslut, säger Torbjörn Malmgren.

Solanläggningens 258 paneler är monterade i tre rader på markställning. De har en total effekt på 90 300 kWp och producerade drygt 90 MWh under första året. I år ser produktionen ut att bli några tusen kWh högre.

– Inget dåligt utbyte, tycker jag, säger Torbjörn Malmgren. Med nuvarande elpriser ser hans investering på 900 000 kronor för anläggningen att ha betalat sig på mindre än fem år.

Läs också:
Vårbudgeten: Fortsatt stöd till solceller

­– Det är en nästan lika god affär som när vi bytte ut eldningsolja för 250-300 000 kronor mot flis. Vi har en del egen skog, så i år kostade flisen oss inte mer än de 12 000 kr vi fick betala killen som kom hit med sin flistugg för hans insatser, skrattar Torbjörn Malmgren.