Logga in

Kan solceller i Norrland verkligen löna sig?

Publicerad
19 sep 2022, 08:09

Leif Wikberg i Skellefteå köpte 26 paneler och anläggning var klar i juni förra året. Men när kan den vara avbetald med de låga elpriser som råder i elprisområde 1?

Utanför villan i Ostvik ett par mil norr om Skellefteå står Leif Wikberg och begrundar den solfattiga sommar som snart är över. Leif är en pensionerad före detta byggentreprenör som i många år gått och tänkt på solpaneler innan han bestämde sig för att lindra elkostnaderna med solens hjälp.

– Vi har visserligen en värmepump för uppvärmningen, men jag har kontor hemma och en pool i trädgården som vi värmer sommartid, så vår elförbrukning är ganska hög, den ligger på 28-30 000 kWh. Huset är byggt 1981 och isolerat efter den tidens standard, säger Leif Wikberg.

Änkan Karin kan bo kvar tack vare solcellerna:

Analys Lars-Göran Hedin:
”Kalkylen för solceller har ändrats dramatiskt i Sydsverige”

Han behövde inte fundera länge innan han bestämde sig för solpaneler – så många som var optimalt för villataket. Det blev 26 paneler med en sammanlagd effekt på cirka 10 kWp.

– Jag hade kontakt med Anders Marklund på Elit-el i Skellefteå sedan många år i byggsvängen, så jag ringde honom och bad honom hjälpa mig. Han föreslog en anläggning med teknik från Ferroamp, så det fick det bli. Leif Wikberg berättar att hela anläggningen kostade honom 140 000 kronor efter grönt teknikavdrag. Sedan den sattes i drift den 6 juni 2021 har den producerat 14,8 MWh fram till början av september.

– Det blir väl åtta till nio megawattimmar per år, kan jag tänka. Fast den här sommaren har det varit betydligt mindre sol än den förra. Och när det var sol så var det så varmt att panelerna gick ner i effekt på grund av det, suckar Leif Wikberg.

Här i elprisområde ett är elpriserna relativt moderata. Avtalet med Skellefteå Kraft ger Leif Wikberg ett elpris runt 40 öre för det som köps in och för det som säljs får han spotpriset på Nordpool minus 2,5 öre. Elavtalet är fast fram till och med 2023.

­– Men idag såg jag att spotpriset här hos oss gått upp över två kronor, så just nu är det här en riktigt god affär, konstaterar Leif Wikberg.

Exempel
Räkna på om solceller lönar sig där du bor

Nu spelar inte priset för överskottselen så stor roll för Leif Wikberg, eftersom det mesta av solelen går till eget bruk – andelen överskott är inte mer än 35-40 procent. Det är uppvärmningen av poolen som orsakar det.

­– Jag är supernöjd med min investering och med att allt fungerar klockrent. Det känns fint att ha gjort en insats både för plånboken och klimatet, berättar Leif Wikberg.