Logga in

Allt billigare solel skapar batteriboom – men inte i hemmen

Publicerad
15 aug 2019, 06:00
| Uppdaterad
8 apr 2021

Energilager kommer att öka mer än hundrafalt på 20 år. Men det är inte hembatterier som står för den stora effektökningen.

Den installerade effekten i energilager kommer öka 122 gånger fram till år 2040, det spår Bloomberg News Energy Finance i sin årliga utblick om energilager. Förra året fanns i hela världen bara 9 GW batterilager installerade, en siffra som förväntas stiga till 1095GW / 2850GWh år 2040. Men det är inte hembatterier som driver den allt snabbare investeringstakten. Nu spås nätbolagen bli de som investerar allra mest i energilager.

Bakom den utvecklingen finns fallande kilowattpriserna på sol- och vindel. I dag står sol och vind för 7 procent av elanvändningen i världen, en siffra som förväntas stiga till 40 procent år 2040 enligt rapporten.

”Rätt utveckling av regelverken” kan ge svensk solcellsrevolution

I det förnybara energisystemet finns ett stort behov av att kunna matcha den dagliga energianvändningen med produktionen. Solceller har naturligtvis sin produktionstopp mitt på dagen. Men den stora förbrukningstoppen inträffar kvällstid när folk kommer hem från sina arbeten och lagar mat, tvättar, laddar elbilar och mycket mer. 

En annan drivkraft är att också priset på batterier sjunker. Det har fallit 85 procent mellan åren 2010 och 2018. Dessutom förväntas priset halveras igen fram till år 2030. Med allt lägre priser kommer batterier också bli lönsamma i fler tillämpningar än i dag. Ett sätt kan bli att köpa el när den är billig och lagra till dyrare tidpunkter. 

Dina gamla takpannor kan kläs in i solceller – och 6 andra solceller som ser ut som vanliga tak

Bloomberg News Energy Finance Report uppdateras varje år och i årets upplaga har prognosen också plussats på med ytterligare 40 miljarder dollar till 662 miljarder dollar till år 2040.

Hans-Olofs solceller producerar vätgas som ger el hela vintern