Logga in

5 tips för vuxna som vill bli elektriker

Publicerad
22 sep 2017, 14:30

Ida Kullander sadlade om till elektriker efter 17 år som bokredaktör. Här delar hon med sig av sina bästa tips till andra som vill bli elektriker i vuxen ålder.

 1. Gör det! Det är himla roligt.

  Läs mer: Nybliven elektriker: Jag trodde attityden skulle vara tuffare

 2. Ida Kullander.Välj arbetsplats och chef med omsorg. Det kanske är extra viktigt om du är kvinna, hbtq-person eller har utländsk bakgrund. Samtidigt tycker jag inte man behöver vara särskilt orolig. Jag har inte stött på mer sexism under min tid som elektriker än jag gjorde i bokbranschen. Snarare tvärtom.
  Jag och många av mina klasskamrater har börjat arbeta på den firma där vi gjorde praktik. Det är en bra väg in på ett företag, och det kan löna sig att lägga ner tid och möda på att hitta en praktikplats som verkar utvecklande och intressant.

  ”Jag har inte stött på mer sexism under min tid som elektriker än jag gjorde i bokbranschen. Snarare tvärtom.”

 3. Det är som i resten av livet: det lönar sig att vara nyfiken och fråga mycket. Då lär du dig snabbt.
 4. Var inte så orolig för att ta CSN-lån. Du kan lägga mer tid på studierna om du slipper jobba mycket parallellt med utbildningen. Har man barn eller är över en viss ålder kan man få extra bidrag.

  Läs mer: Därför sadlar bokredaktören om till elektriker

 5. Att byta bana och att lära sig helt nya saker är både utvecklande och uppiggande. Alldeles för många går och vantrivs på arbeten där de inte trivs, kanske för att det känns tryggt. Men egentligen borde de kanske göra något helt nytt istället. Bli elektriker till exempel.