Yrkes-SM: Nedräkningen har börjat

Publicerad 25 apr 2016, 15:08 | Uppdaterad 24 feb 2021

Sveriges vassaste ungdomar i 33 yrkeskategorier ligger i startgroparna. I maj koras vinnarna på Yrkes-SM i Malmö. 

Fler än 150 unga medtävlare gör upp om titlarna när årets upplaga av Yrkes-SM avgörs i Malmö den 11 till 13 maj. Bland de 33 yrkeskategorierna som tävlar finns två elteknikgrenar: Elinstallation och Telekommunikation. 

Yrkes-SM har anordnats vartannat år sedan 2004. I år räknar arrangören Worldskills Sweden med att fler än 20 000 personer ska besöka evenemanget.

– Yrkes-SM höjer statusen för yrkesprogrammen och hantverksyrkena samtidigt som det driver kvalitetsarbetet. Det är viktigt för att vända den nedåtgående trenden för yrkesutbildningarna som finns i många branscher, säger Pontus Slättman, som är vd på Worldskills Sweden.

Många av vinnarna i de olika grenarna har dessutom chansen att gå vidare och möta internationella motståndare i Europa- och världsmästerskapen. När Yrkes-EM anordnas i Göteborg i december blir det första gången den prestigefyllda tävlingen hålls i Sverige. I oktober 2017 är det dags för VM i Abu Dhabi.

– Yrkes-SM höjer statusen för yrkesprogrammen och hantverksyrkena
Pontus Slättman, vd Worldskills Sweden

Men Yrkes-SM i Malmö bjuder på mer än tävlingar. Manne Didehvar på Installatörsföretagen, som ansvarar för elteknikgrenarna, lyfter fram andra effekter som han ser som minst lika angelägna.

– Vi får en chans att visa upp branschen. Det finns bristfälliga kunskaper och ålderdomliga fördomar om yrkesrollen, och det här ger oss möjlighet att sprida kunskap och förhoppningsvis väcka intresse, säger Manne Didehvar, biträdande chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen.

En viktig målgrupp för Yrkes-SM är elever i årskurs åtta, som ska göra sitt gymnasieval nästa år, och deras föräldrar. Under evenemanget kan de handgripligen prova på arbetsmoment i olika yrken och att delta i mindre tävlingar.

– Det är större fokus på ”prova på-momenten” i år. Vi vill visa ungdomarna en hel palett av yrken att välja bland och ge dem möjlighet att upptäcka att de kanske har talang eller intresse för ett visst område, säger Pontus Slättman.

 

FAKTA

Startfältet i Telekommunikation

Emil Nilsson, Stanley Security, Härnösand
Johan Fillman, Kringdata, Mora
David Carlsson, Eksjö Elteam, Eksjö
Andreas Blom, Ljuva änglas, Mariestad
Erik Huhta, Norrlarm, Luleå
Simon Franzen, Bravida, Linköping

FAKTA

Startfältet i Elinstallation

Christoffer Carling, Assemblin, Borås
Jesper Löf, Brobergs El, Nässjö
Olov Nilsson, Sörens El, Hudiksvall
Aron Sandstedt, läser tekniskt basår på Chalmers, Göteborg
Martin Sedig Bäck, Cranex 
Robin Stattin, FEKA Partner, Sollefteå