Logga in

Så blir du certifierad fibertekniker

Publicerad
23 mar 2016, 10:45

Kraven på snabbt internet ökar, och de stora operatörerna satsar stenhårt på fiber. Samtidigt råder det brist på certifierade fibertekniker.

Utbyggnaden av fibernätet pågår för fullt över hela Sverige. Enbart Telia satsar mellan 2015 och 2018 nio miljarder kronor på att förse hushåll och kommersiella fastigheter med supersnabbt internet. Men bristande kunskap och rutiner vid fiberdragning har resulterat i stora problem för operatörerna, som nu börjar kräva certifiering.

– Många elektriker och teletekniker har installerat fiber med ingen eller bristfällig utbildning, men fiber ställer helt andra krav än koppar, säger Örjan Borgström, utvecklingsansvarig på Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter, EUU.

– Många elektriker och teletekniker har installerat fiber med ingen eller bristfällig utbildning, men fiber ställer helt andra krav än koppar.

Örjan Borgström, utvecklingsansvarig på Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter, EUU.

Främst är det kraven på renlighet, noggrannhet och rutiner som skiljer, förklarar han. ­Optiska fibrer är supertunna och svetsas ihop, och görs det inte på rätt sätt är svetsen förstörd. Fibern ska också läggas in och märkas upp på ett sådant sätt att någon annan kan ­fortsätta arbetet eller felsöka vid ett senare tillfälle.

– Det är lite som att lära sig en ny kultur, och det kan vara en ganska tuff resa, säger Örjan Borgström.

För att garantera kunskapsnivån på personer som jobbar med fiberoptiska installationer har certifieringsorganet Incert, EIO och andra aktörer i branschen tagit fram certifieringen Certifierad Fibertekniker, CFT. Målsättningen är att alla företag som drar fiber ska ha en certifierad person, ungefär som elfirmor har behörig elinstallatör.

– Det är lite som att lära sig en ny kultur, och det kan vara en ganska tuff resa.

För att få certifikatet görs ett teoretiskt och praktiskt prov, och för att klara det behövs ett antal kurser och 2–3 års praktisk träning i fält.

– Du ska göra avancerade installationer och mätningar på kort tid, och för det krävs det mycket övning, säger Örjan Borgström.
Utmaningen är att det finns få arbetsplatser som kan erbjuda goda träningsmöjligheter. ­Certifierade fibertekniker ska kunna dra singelmodefiber och ribbonband, som används vid långa sträckor, till exempel mellan städer. Men sådant är det inte många företag som gör. Desto fler ägnar sig åt att dra fiber till och i fastigheter, och även om det är singelmodefiber där också, används andra tekniker och material.

– På EUU kan du läsa Optoteknik skarv­teknik och Optofiber mätteknik, där du får träna på att koppla med professionell väg­ledning.

– Många kommer för att göra provet utan att ha haft möjlighet att träna på rätt typ av ­material och utrustning, säger Örjan Borgström.

Men det finns kurser som kan vara till hjälp på vägen.
– På EUU kan du läsa Optoteknik skarv­teknik och Optofiber mätteknik, där du får träna på att koppla med professionell väg­ledning, säger Örjan Borgström. 

Läs mer om hur du blir certifierad fibertekniker på EUU:s webbplats.

FAKTA

EUU:s kurser i fiberoptik

Färdighetsträning i arbetslivet 2–3 år
Steg 1 Datanät installation
Steg 2 Terminering fiber utbildningsbevis
Steg 3 Optofiber mätteknik
Steg 4 Optofiber skarvteknik
Steg 5 Preparandkurs certifierad fibertekniker – teoretisk kurs inklusive prov
Steg 6 Examination certifierad fibertekniker – praktiskt prov