Logga in

”De rycker och sliter i en redan nu”

Publicerad
29 mar 2016, 17:13

Mårten Nycander och Jan Silberstein är två Stockholmskillar som är ganska typiska elever hos Lernia i Örnsberg. Mårten vill lämna den tuffa reklambranschen och Jan söker nya utmaningar utanför lagerjobbet: ”Jag vill utvecklas och förbli frisk”.

Mårten jobbade i tolv år inom reklam, blev uppsagd och försökte försörja sig som egen företagare. Till sist sökte han till Lernias elektrikerutbildning.

– Jag går på andra terminen nu och tycker det här är verkligen spännande och kul. Det är högt tempo i pluggandet på andra terminen, så det krävs seriösa arbetsinsatser. Men är du bara motiverad och har ambitioner så är det här verkligen en utbildning jag tror på.

– Jag går på andra terminen nu och tycker det här är verkligen spännande och kul. 

Mårten Nycander 

Jan Silberstein tror att eleven måste satsa 100 procent på skolan, inte försöka arbeta vid sidan om. Det går att försörja sig på studielånet i­ stället.

– Den här utbildningen kräver fullt fokus hela tiden. Det gäller att lära sig alla moment så att du sedan kan göra ditt jobb. Då har du anledning att sträcka på dig och vara stolt som elektriker, säger Mårten som redan känner sig efterfrågad på arbetsmarknaden.

– Visst, det är dom som rycker och sliter i en redan nu. I januari hoppas jag kunna börja en lärlingstjänst.

Kanske blir det hos Skanska på Nya Karolinska. Det var där Jan gjorde sin APL-praktik fram till i julas. Han ser också elektrikeryrket som något av ett drömjobb och är glad att han kom in på Lernia, trots att han faktiskt hade en gymnasieutbildning innan – om än med ofullständiga betyg.

– Jag ville utvecklas och förbli frisk, så därför satsar jag nu på elektrikeryrket i stället.

Jan Silberstein

Men min ålder, drygt 30 år, hjälpte mig säkert att få en plats här, konstaterar Jan. Han är tjänstledig från ett jobb på ett av Coops lager – ett arbete som han betecknar som fysiskt utmanande och inte så hållbart på sikt.

– Jag ville utvecklas och förbli frisk, så därför satsar jag nu på elektrikeryrket i stället, säger Jan Silberstein.