”Korta vägen” kan gynna elbranschen

Publicerad 12 feb 2016, 08:41

Programmet Korta vägen kan vara gynnsamt för elbranschen som har en stor brist på yrkeskunniga. Det tycker både fack och arbetsgivare. Korta vägen fokuserar på att ge nyanlända med specialkompetens jobb inom sina områden. Det här har redan testats inom andra branscher. Zaid Halool blev anställd som konstruktör efter bara tre månaders praktik.

Programmet Korta vägen, som är en typ av snabbspår, har fokus på nyanlända arbetssökande: de som är exempelvis ingenjörer ska få jobb inom sin bransch. Därför skulle programmet kunna vara gynnsamt för elområdet. Enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport råder stor brist på arbetskraft inom elteknik inom flera utbildningsnivåer. Tillgången på yrkeskunniga blir inte fullt tillräcklig på fem till tio års sikt.

Både Installatörsföretagen (där VVS Företagen och EIO ingår) och Sveriges Byggindustrier (BI) positiva till snabbspår:

– Det handlar om att ge flyktingar en väg in på arbetsmarknaden. Det är en samhällsinsats plus att vi behöver mer arbetskraft, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på Installatörsföretagen, till vvsforum.se.

– Det handlar om att ge flyktingar en väg in på arbetsmarknaden. Det är en samhällsinsats plus att vi behöver mer arbetskraft.
 
Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på Installatörsföretagen

Zaid Halool är en person som har fått jobb via Korta vägen. Han jobbade som platsingenjör i Irak och har förutom en universitetsutbildning flera års arbetserfarenhet. Efter att ha kommit till Sverige och lärt sig svenska under fyra månader blev han erbjuden en plats i programmet Korta vägen. I oktober fick Zaid Halool en praktikplats på Tyréns – ett samhällsbyggnadsföretag som just då gått med i programmet. Nu, efter bara tre månader på företaget, har Zaid blivit anställd som konstruktör.

– Vi har mycket att göra och Zaid kommer att jobba i projekt från första dagen. Zaid är verkligen ett föredöme för nyanlända ingenjörer. Han har alla egenskaper för att lyckas och det är en bra start för det här arbetet på Tyréns med att få in nyanlända i verksamheten. Det finns många duktiga ingenjörer där ute som vill visa vad de går för bara de får chansen. Därför gäller det som arbetsgivare att våga testa den här metoden, säger Peter Törnblom, avdelningschef för region öst, i ett pressmeddelande.

– Det finns många duktiga ingenjörer där ute som vill visa vad de går för bara de får chansen. Därför gäller det som arbetsgivare att våga testa den här metoden.

Peter Törnblom, avdelningschef för Tyréns region öst

För Zaid Halool är att jobba som konstruktör på ett stort företag en dröm som har gått i uppfyllelse.

– Sedan första praktikdagen har kollegerna varit otroligt hjälpsamma och det kändes på en gång att det var en väldigt positiv atmosfär med uppmuntrande kolleger som erbjöd mig sin hjälp utan att jag ens behövde fråga. Utan det bemötandet skulle jag inte ha lärt mig lika snabbt och vara där jag är i dag, säger Zaid Halool.