Logga in

Yrkesutbildningens år jackpot för yrkeslandslaget

Publicerad
8 dec 2015, 16:19

Höjd attraktionskraft för yrkesutbildningarna är målet när regeringen, LO och Svenskt Näringsliv utfäster 33 miljoner kronor för att 2016 ska bli yrkesutbildningens år. “Viktigt avdramatisera valet av en yrkesutbildning” säger Pontus Slättman, tidigare yrkeslärare på el och energiprogrammet och nu vd för Worldskills Sweden AB.

En försvarlig del av satsningen från regeringen, LO och Svenskt näringsliv tillfaller det gemensamt ägda bolaget Worldskills Sweden AB. Arbetsmarknadens parter går in med tillsammans 13 miljoner kronor till bolaget. Regeringen avsätter ytterligare 20 miljoner kronor till andra åtgärder som ska höja yrkesutbildningarnas kvalitet, status och attraktionskraft. Satsningen blir en vinstlott för Worldskills som kommer utöka sin verksamhet både personellt och i fråga om mängden aktiviteter.

– Det finns ett smörgåsbord av olika projekt under 2016. Vi har Yrkes-SM i maj och Yrkes-EM i december, men det är ju bara några veckor av året. Det gäller att lyfta de här frågorna både före, under och efter tävlingarna, säger Pontus Slättman, vd för Worldskills Sweden AB.

Yrkesutbildningens år, så benämns satsningen som presenterades under tisdagmorgonen på ett yrkesgymnasium i Solna av kunskapslyfts- och gymnasieminister Aida Hadzialic, Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson och LO:s vice förbundsordförande Tobias Baudin. Satsningen ska vända den negativa utveckling som yrkesprogrammen på gymnasiet visar. Andelen sökande till yrkesprogram har gått ner från 36 till 26 procent bara mellan 2011 och 2014. Av de pengar som regeringen satsar är inte alla öronmärkta för insatser än.

Det kommer bland annat att handla om att synliggöra yrkesprogrammen i media och sociala medier och att kora årets yrkeslärare. Satsningen kommer kulminera i samband med Euroskills i Göteborg i slutet av nästa år, säger Aida Hadzialic.

Parallellt med den här satsningen, som handlar om att synliggöra och höja kvaliteten flaggar Aida Hadzialic också för att regeringen gör andra satsningar på yrkesutbildningar som finansieras med andra pengar.

– Yrkesprogramslärarnas löner ska höjas och fler ska få möjlighet att bli behöriga för att lärare är så centrala för att fler ska välja de här programmen, säger hon till Elinstallatören.