Praktiken som leder till jobb

Publicerad 25 nov 2015, 23:07

Elinstallatören följde med Augusta Cardell en dag på hennes APL. EIO:s utbildningsexpert kallar praktiken som många el- och energi-treor gör på våren för “en 15 veckor lång anställningsintervju”. 

– Det här är mycket roligare än att gå i skolan, jag föredrar att jobba framför att plugga. Det är skönt att inte ha några läxor.

Det säger Augusta Cardell som går tredje året på El- och energiprogrammet med inriktning elteknk. När Elinstallatören träffar henne har hon varit en dryg månad på ELPM, ett företag i Mariestad som jobbar med elteknik mot drivmedelsbranschen i hela Mellansverige. Det här är Augustas andra APL och den sista innan hon kommer ut i arbetslivet. Till våren tar hon studenten från Vadsbogymnasiet i Mariestad och om allt går som det ska så är hon färdig ettårsmontör då, eftersom skolan tillhör ETG-konceptet, Elteknikbranschens gymnasieskolor som bakar in lärlingstiden i gymnasiet. 

Det handlar mer om vem du är som person och om du passar för jobbet, det är det inte alla som gör. Här måste du visa att du kan sköta ett arbete.

Fredrik Eklöf, praktikhandledare.

Arbetsplatsförlagt lärande, eller APL som det oftast förkortas, är den enskilt viktigaste vägen in på arbetsmarknaden. Den ger företagen en god chans att få lära känna en blivande montör och den ger elever chans att visa vad de går för.

– Det är en 15 veckor lång anställningsintervju och det är därför många skolor har praktiken på våren, så att det ska bli så kort glapp som möjligt mellan praktiken och att skolan slutar. Det gör att många elever kan gå direkt in som anställda på det företag de gjort praktik.

Det säger Pär Lundström, Elektriska installatörsorganisationens expert på yrkesutbildning.

Så hur ska man bete sig för att APL:en ska bli den där vägen in på arbetsmarknaden som den mycket väl kan vara?

– Visa att du vill jobba, försök när du inte kan och visa intresse!

Det är tre saker som Fredrik Eklöf, Augusta Cardells handledare på ELPM lyfter fram.

– Även om man är den som sitter tyst längst bak i klassrummet i skolan så fungerar inte det lika bra i arbetslivet. Då handlar det om att sticka fram fötterna lite mer, fortsätter han.

FAKTA

Så lyckas du på praktiken

Kom i tid på morgnarna.

Visa intresse för jobbet.

Visa vem du är som person på arbetsplatsen, det är minst lika viktigt som dina kunskaper.

Var noggrann.

Fråga när du inte förstår.

Bli inte stillasittande om du får tid över, ta egna initiativ.

 

Nere i verkstaden håller Augusta på med det första elskåpet som hon bygger helt själv. Det ska styra all el på en drivmedelsstation, det handlar till exempel om att man ska kunna göra omstarter av pumpar och kortläsare på distans. PLC:n är den enda delen av konstruktionen som inte görs internt.

– När jag började så hade jag ritningen och en tom plåt, berättar Augusta som står och drar kabel mellan de olika delarna på i skåpet.

Praktiken på ELPM har inneburit många olika sorters jobb. Dagen efter vårt besök ska hon ut på ett vanligt installationsjobb i en privatbostad. Hon gillar variationen, att ena dagen stå med det tålamodsprövande arbetet att konstruera och märka upp ett nytt skåp och nästa dag åka långt bort och jobba på en ny drivmedelsstation. Hennes handledare Fredrik uppskattar också att jobbet är så pass utvecklande och varierande. Men det gör också att det inte finns någon utbildning som matchar företags profil.

– Man förväntar sig att praktikanterna har bra koll på elbiten som de har i färskt minne. Sen kan vi förstå om folk är gröna på det andra vi jobbar med men det hjälper verkligen om man inte har tummen mitt i handen. Vårt jobb handlar nästan varje dag om att ställas inför nya problem ute på fältet, då gäller det att du inte ryggar tillbaka för problemlösning. Och det är till stor hjälp att kunna mekanik och veta hur man använder olika verktyg som man inte lär sig på elutbildningen.

Samtidigt är det inte kunskaperna som Fredrik framhåller som det viktigaste för en praktikant.

– Du får ett helt annat ansvar här än i skolan, därför handlar det mer om vem du är som person och om du passar för jobbet, det är det inte alla som gör. Här måste du visa att du kan sköta ett arbete, säger Fredrik.

Liksom den nyligen presenterade Yrkesprogramsutredningen visar har Augusta Cardell gjort ett otraditionellt utbildningsval. Bara fyra procent av eleverna på EE är tjejer och många av de som börjar på El- och energiprogrammet hoppar av. Augusta är ensam tjej i sin klass och ett viss mått av särbehandling kan hon märka av ibland, även om hon säger att det nog oftast inte är illa ment.

– Ibland kan det hända att någon kommer fram när man plockar ordning i verkstaden och säger “jag kan bära den där åt dig” och jag får hejda dem med hjälpa mig med att bära någon stege som jag kan bära själv. Så klen är jag inte.

Men, på det hela taget trivs hon väldigt bra och EE har känts rätt för henne från allra första början.

– Jag skulle ha valt samma ifall jag skulle göra om mitt gymnasieval idag.

Nu hoppas Augusta Cardell, liksom de flesta som går trean på El- och energiprogrammet att kunna börja jobba direkt när skolan slutar i vår.

– Förhoppningsvis får jag jobb från dag ett. Förmodligen tänker jag plugga vidare lite senare, men först vill jag jobba några år.