Logga in

Kostnaden för solenergi sjunker till 2025

Publicerad
25 feb 2015, 22:29

El från solenergi kan fram till år 2025 bli billigare än den från kol, gas och kärnkraft. Det visar en ny studie från tyska Frauenhoferinstitutet för solenergisystem (ISE).

Fram till år 2025 kan produktionskostnaden per kilowattimme för solel producerad i Sydeuropa sjunka till 38-57 öre (4-6 cent), det skriver tankesmedjan Agora Energiwende som låtit Frauenhoferinstitutet för solenergisystem undersöka hur priserna för el från solenergi kommer påverkas framåt i tiden.

Redan idag kan storskaliga tyska anläggningar för produktion av solel leverera ström till priser lägre än 86 öre (9 cent) per kilowattimme. I jämförelse kostar elström från nya kol- eller gaskraftverk 48-95 öre (5-10 cent) per Kwh och el från ny kärnkraft är ännu dyrare, enligt studien.

Men trots prognosen om sjunkande kostnader konstaterar studien också att priserna skulle kunna öka 50 procent till följd av effekter av skatter och minskade bidrag. God finansiering och stabila lagar och regelverk är viktiga förutsättningar för att billig solel ska produceras.