Logga in

Inga vätgashus i Jönköping: ”En stor besvikelse”

Publicerad
5 nov 2020, 08:48
| Uppdaterad
25 feb 2021

Kommunala Vätterhem vill bygga två offgrid-hyreshus som lagrar solcells-el i form av vätgas. Nu ligger planerna på is.

Jönköpings kommunala bostadsbolag Vätterhem vill bygga världens första helt självförsörjande hyreshus och hoppades på finansiering från Energimyndigheten. Men myndigheten har inte beviljat stödet, rapporterar branschtidningen Omvärldsbevakning.

– Det är en stor besvikelse, säger Vätterhems vd Torbjörn Hammerth till Jönköpingsposten.

Läs mer: Mr. Vätgas lagrar solenergin till vintern

Video: Hans-Olofs solceller producerar vätgas som ger el hela vintern

Det var i somras som Vätterhem presenterade sina planer på att bygga två unika offgrid-hyreshus i Öxnehaga i Jönköpings kommun. De två husen med sammanlagt 44 lägenheter skulle bli helt självförsörjande vad gäller energi, vatten, avlopp och ventilation.

Vad gäller elförsörjningen skulle fasader, tak och inglasningar förses med olika sorters solceller. För att klara vinterhalvåret tänkte man använda ett energisystem från Nilsson Energy, ett Göteborgsföretag grundat av vätgaspionjären Hans-Olof Nilsson. Tekniken kan tillverka vätgas under sommarhalvåret med hjälp av el från solceller. Vätgasen kan lagras till vintern då gasen kan matas till en bränslecell som producerar el och värme.

För att planerna skulle bli verklighet behövdes stöd i mångmiljonklassen från Energimyndigheten. Detta stöd har alltså inte beviljats.

Men Vätterhem har inte gett upp ännu.

– Via kontakter har vi fått besked om att det kan finnas möjligheter att söka pengar genom EU. Vi ska inom kort få besked om det skulle kunna vara en framkomlig väg, säger Torbjörn Hammerth till Jönköpingsposten.

Även kommunala Vårgårda Bostäder har drivit ett vätgasprojekt där Nilssons Energys energisystem skulle installerades i ett miljonprogramsområde. Elinstallatören skrev i september om hur projektet stoppades: Först nekade kommunen bygglov av säkerhetsskäl, sedan blev anläggningen för dyr.

Samtidigt har Mariestads kommun under hösten börjat att bygga en förskola som ska få samma vätgasbaserade energisystem. Vätgaspionjären själv, Hans-Olof Nilsson, har producerat vätgas i sin villa i Göteborg i flera år.