Logga in

”Farlig verksamhet” med vätgas i hyreshus stoppas

Publicerad
10 sep 2020, 08:00
| Uppdaterad
25 feb 2021

Först nekade kommunen bygglov av säkerhetsskäl, sedan blev anläggningen för dyr. Nu skrotas det unika vätgasprojektet i Vårgårda.

Kommunala Vårgårda Bostäder har fått mycket uppmärksamhet för sitt vätgasprojekt i miljonprogramsområdet Klockarebolet. Flerfamiljshusen skulle bli först i Sverige med egen produktion och lagring av vätgas. På sommaren skulle el från solceller användas för att tillverka vätgas. Gasen skulle lagras i en gammal panncentral, och på vintern skulle den matas till en bränslecell som producerar el. Men projektet stötte på patrull i våras när kommunen inte gav bygglov. Bakgrunden var att länsstyrelsen kallade anläggningen för ”farlig verksamhet”.

Läs mer: Bränslecell i källaren – nu är det vätgasdrift som gäller

Vårgårda bostäder övervägde då flera olika alternativ. Bland annat att flytta ut bränslecellen från bostadshuset till en gemensam anläggning där all vätgashantering skulle samlas. En ny kulvertledning skulle då behöva anläggas. Men i början av september skrinlade bostadsbolaget vätgasplanerna helt av ekonomiska skäl. Så här skriver interims-vd Ulf Bengtsson i en pressinformation:

”Besparingen med vätgasdrift blir inte så stor att det kan anses lönsamt ens om man bortser från investeringskostnaderna. På grund av att det erfordras dygnet runt beredskap ökar driftskostnaderna till att bli större än inbesparingen. Således ökar både investerings och driftskostnaderna för ett redan kostnadskrävande projekt.” 

Samtidigt går Mariestads kommun vidare med ett vätgasprojekt i en förskola med samma teknik.

– Det är byggstart den 1 oktober, säger kommunens utvecklingsstrateg Susanne Wallner till Borås Tidning.

Tekniken kommer från Nilsson Energi, ett företag grundat av vätgaspionjären Hans-Olof Nilsson. Här kan du läsa om hur han producerar vätgas i sin villa i Göteborg sedan flera år tillbaka.