Logga in

Möt Elinstallatpodden live på Elmia Solar

Publicerad
12 feb 2024, 15:11
| Uppdaterad
19 feb 2024

Är stående solceller nästa stora trend och brukar du ibland säga ”Det är ju bara likström”? Kom och lyssna och delta när Elinstallatpodden kör live från poddscenen på Elmia Solar varje dag klockan 10 och 14.

Kapa effekttoppar, lagra solel eller stödtjänster – hur blir batteriet lönsamt?

TISDAG 10.00 Elinstallatören har räknat ut att livslängden på batteriet är slut innan man tjänat in investeringen. Men batterier har sina fördelar och kan faktiskt vara en bra affär. Vi går igenom vad som krävs för att räkna hem investeringen.

Gäster: Lars-Göran Hedin, reporter Elinstallatören och Martin Lovén, försäljningschef Enequi

Moderator: Fredrik Karlsson, Elinstallatören

Är stående solceller nästa trend?

TISDAG 14.00 Stående solceller, på mark eller fasad eller något helt annat? Vi spanar in de senaste trenderna och lyfter fram produkterna det snackas om.

Gäster: Tobias Linde, försäljningschef tillverkaren Longi Norden. Tim Ljunggren, teknisk chef grossisten Senergia. Haoge Li, vd L&L Management, representerar grossisten Besway.

Moderatorer: Fredrik Karlsson & Marie Granmar, Elinstallatören.

Debatt: Ska man jorda solcellerna?

ONSDAG 10.00 I Elinstallapodden i januari fick vi höra att solpaneler inte ska jordas. Men andra som har uttalat sig i tidningen Elinstallatören tycker att solceller bör jordas, t ex när de sätts på plåttak. Så, vad gäller egentligen?

Gäster: Cecilia Axelsson, Installatörsföretagen och Richard Nyberg, besikningsman.

Moderator: Marie Granmar, Elinstallatören.

Stopp för grönt avdrag till batterier med stödtjänster – vad händer nu?

ONSDAG 14.00 I januari presenterade Skatteverket en ny, snävare tolkning av lagen som styr grönt avdrag för batterier. Inget bidrag ska ges till hembatterier som används för stödtjänster.

Gäster: Sara Larsson, Checkwatt, och Martin Holsner, Ferroamp

Moderatorer: Henrik Sannesson och Marie Granmar, Elinstallatören.

Det är ju bara likström — myter, missförstånd och möjligheter

TORSDAG 10.00 Billigare och mindre produkter när koppar sparas in och likström minskar också omvandlingsförlusterna. Men är elektrikerkåren redo för DC?

Gäster: Cecilia Axelsson, Installatörsföretagen och Oscar Sönnergren, Ferroamp.

Moderator: Henrik Sannesson

Så väljer du växelriktare som proffsen

TORSDAG 14.00 Vet du hur växelriktarens spänningsnivå påverkar antalet paneler som är möjliga att installera? Det säljs många fabrikat och modeller på svenska marknaden. Vilken ska man välja. Så här resonerar proffsen i det viktigaste valet i solcellsanläggningen. 

Gäster: Martin Persson, IBC Solar och Björn Nordin, Senergia.

Moderator: Henrik Sannesson

Under alla inspelningarna kommer vi göra vårt bästa för att att få med lyssnarfrågor i programmet. Ta gärna med dig frågor och input och delta i diskussionen.