Europas största solcellspark i sitt slag invigd

Publicerad 22 sep 2014, 11:38

I dag invigdes Europas största solcellsanläggning med högeffektiva solpaneler, på Maskinteknikhusets tak på Lunds Tekniska Högskola. Anläggningen beräknas producera runt 150 000 kWh per år, vilket motsvarar årsbehovet av hushållsel för 30 villor.

Projektet är ett samarbete mellan Kraftringen och Akademiska Hus. Anläggningen installerades under sommaren och har en total yta på cirka 850 kvadratmeter Därmed är den Europas största solcellsanläggning med 300 Watt Peak-solpaneler från LG.

Varje solcellspanel utnyttjar ljuset som träffar både på ovansidan och undersidan av cellen, vilket bidrar till att reflektionen från det vita taket absorberas och ger extra energi.

– Det sker en spännande utveckling av solceller och jag är stolt över att vi har Europas största anläggning med högeffektiva paneler. Det visar på att Akademiska Hus är ett företag i framkant. Nu kommer vi att utreda möjligheten att utöka vårt bestånd av förnybar energi på campus i Lund, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör på Akademiska Hus.

Med vid invigningen fanns Akademiska Hus vd Kerstin Lindberg Göransson, Kraftringens vd Sylvia Michel och Ariane Bischoff, marknadschef för Solar på LG Electronics Europa.