Sverige får sin första privata solcellspark

Publicerad 29 aug 2014, 10:17

I närvaro av miljöminister Lena Ek påbörjades i dag bygget av Sveriges första privata solcellspark, utanför Norrköping. Enligt ett pressmeddelande förverkligar ”pionjären och entusiasten” Mikael Saksi nu sin dröm, och i februari räknar han med parken är i drift.

Solcellsparken kommer ha en yta på cirka en hektar och byggs på ett berg i söderläge. Sammanlagt kommer parken att producera omkring 400 000 kilowattimmar om året.

– Jag har intresserat mig för energifrågor sedan början på 1990-talet och när jag köpte den här lilla gården år 2006 såg jag möjlighet att göra verklighet av min dröm. Från början hade jag planer på att bygga ett vindkraftverk, men anslutningsavgifterna blev för höga samtidigt som jag stötte på motstånd bland grannar, säger Mikael Saksi.

I början av 2014 kom han i kontakt med Arne Andersson, solcellsexpert på energibolaget Bixia. Då blev planerna på solel verklighet.

– Jag tycker att el ska vara lokalproducerad, det vill säga att den produceras där den används. Dessutom känns det bra att vara med och bidra till ett bättre klimat samtidigt som jag ser den här satsningen som min pensionsförsäkring, säger Mikael Saksi.