Fler konsumenter vill ha solenergi

Publicerad 18 aug 2014, 14:52

Intresset för solenergi väntas öka sexfaldigt under de kommande fem åren, enligt Accentures årliga energirapport. Även smarta tjänster för att kontrollera sin elförbrukning väntas öka. Främst tros ökningen bero på konsumenters önskan att minska sitt beroende av energibolagen och tjäna pengar på överbliven el.

Undersökningen visar att många lockas av att producera sin egen energi och därmed bli mindre beroende av ett energibolag, andra ser solenergi som ett bra miljöval och dessutom finns ett intresse för att kunna sälja delar av den egenproducerade elen.

– För många är det andra skäl än just ekonomin som driver intresset för solenergi, som miljö, ett teknikintresse, eller att man vill bli mer oberoende av energibolagen genom att producera el själv, säger Henrik Tegnér, ansvarig för konsulttjänster inom energi på Accenture till Svenska Dagbladet.

Rapporten baseras på intervjuer med 13 000 konsumenter i 26 länder, där Sverige är med som ett land. Även globalt finns ett intresse för solenergi. Men i många andra länder har solenergiutbyggnaden kommit längre. Sverige ligger efter. I exempelvis Turkiet uppger 27 procent att de redan har solpaneler på sitt hustak. I Belgien är motsvarande siffra 13 procent och i Sverige ligger den på 4 procent. Dock väntas den öka till 38 procent de närmaste fem åren, baserat på hur konsumenterna har svarat i undersökningen.