Logga in

Sol på många håll i landet

Publicerad
6 mar 2014, 14:27

En serverhall för 500 miljoner kronor och en solcellspark för 40 miljoner kronor, det är två av Falu Energi & Vatten AB:s satsningar för att minska sin belastning på klimatet. Kaffetillverkaren Löfbergs och komponentföretaget ClimateWell bygger dessutom det som sägs vara världens första, storskaliga testanläggning av solpaneler för både värme och kyla. Och Hyresbostäder satsar på solceller för att till 2030 minska sin energianvändning med 30 procent. Intresset för solel ökar konstant.

I Löfbergs projekt minskar den nya tekniken energianvändning och koldioxidutsläpp, och projektet följs med stort intresse av Europeiska Kommissionen. Projektet heter SunCool och innebär att en 180 kvadratmeter stor testanläggning byggs på delar av taket på Löfbergs lokaler i centrala Karlstad. Anläggningen beräknas vara i drift i juni 2014 och projektet har en budget på 30 miljoner kronor.

Intresset för särskilda serverhallar ökar också i Sverige. Kanske började det med den serverhall som Facebook byggde i Luleå, och som stod klar i mars 2013. Företaget Bredband 2 har också byggt stora serverhallar på flera platser.

Nu vill alltså Falu Energi & Vatten AB slå vara med på den marknaden.

Det är viktigt. Servrar drar mycket el och utgör en stor belastning på klimatet i dag. Vi arbetar hela tiden med förnybar energiproduktion och har det i blickfånget även i den här satsningen.
Bengt Gustafsson, vd på Falu Energi & Vatten.


Solcellerna i sin tur,
hoppas Björn Gustafsson, ska till viss del finansieras av energibidrag.

– Vi hoppas och tror att vi ska kunna få energibidrag för att klara den satsningen. Minst 20 miljoner kronor räknar vi med ska komma in bidragsvägen, säger han.

Hyresbostäder i Norrköping har en solcellsanläggning på en fastighet, för att utvärdera tekniken.

– Vi tittar på allt från hur administrationen kring anläggningen ser ut och monteringen har fungerat, säger Niklas Sjöholm, Energiprojektledare på Hyresbostäder.

Inom landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader Höga Kusten ordnar kommunerna i Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik nu seminarier för jordbrukare och företag i området, eftersom intresset för solel ökat så kraftigt.

Roger Johansson på LRF förklarar att det är lätt att tro att det är de varmaste sommardagarna som är bäst för att producera el från solen, men att det är tvärtom. Kiselceller mår bra av kyla och det är ljuset som är det viktigaste.

– Jämför vi med Tyskland kan det ibland vara mer lönsam produktion här. När solen lyser lika mycket både här och där, kan det produceras mer el här eftersom det är kallare, säger Roger Johansson på LRF.

I Sollefteå har liknande seminarier hållits.

– Intresset har varit stort, därför plockar andra nu upp tråden, säger Jenny Edvinsson på Leader Höga Kusten.