Logga in

”Gå in med slang i kapslingar är ingen bra idé”

Publicerad
13 jun 2022, 08:01
| Uppdaterad
22 dec 2022

Montering av spabad och pool kräver kunskap om el i närheten av vatten. Hur görs sådana installationer på ett bra och säkert sätt? Här är 6 saker att tänka på inför installationen.

Många satsade på spabad eller pool under coronapandemin och intresset är fortsatt stort. En av de firmor som haft fullt upp med badinstallationer är Elcentrum Väst, söder om Göteborg. De delar gärna med sig av sina erfarenheter till andra som ska installera bad.

Mikael Rosell

– Det gäller att hela tiden tänka ”var kan det komma in vatten?” och att använda rätt material på rätt plats, säger Mikael Rosell, arbetsledare och delägare i Elcentrum Väst.

”Det är inte bra att gå in med kablar ovanifrån i dosor, då vatten kan följa kabeln in i dosan. Och att gå in med slang i kapslingar är ingen bra idé, eftersom det kan leda till kondens”

Mikael Rosell, Elcentrum Väst

Mer om vatten och el:
”Börja i resultatet och backa till installationen”

Varning för fel:
Flera anmälningar till Elsäkerhetsverket om spa-bad

Han listar en rad tips som är bra att tänka på vid installation av spabad och pooler.

1. Hantering av el i närheten av vatten ställer speciella krav

Till exempel behöver man räkna med yttre omständigheter som vattenskvätt, kondens och smuts – även om materialet är för utomhusbruk och UV-beständigt. Elcentral och kopplingsdosor måste ha minst IP-klass 44.

Solljus kan göra att saker snabbt blir odugliga. Ju närmare havet installationen görs desto svårare blir det för allt material, eftersom salt ger en extrem påverkan även på rostfritt.

2. Planera installationen noggrant

Det måste vara genomtänkt var arbetsgrupperna till spabadet eller poolen kommer in. Allt ska sättas fast på ställen som är skyddade från yttre påverkan.

”Det är inte bra att gå in med kablar ovanifrån i dosor, då vatten kan följa kabeln in i dosan. Och att gå in med slang i kapslingar är ingen bra idé, eftersom det kan leda till kondens” tipsar Mikael Rosell.

Ett annat råd är att tänka igenom placeringen av säkerhetsbrytare, så att de är lättåtkomliga vid service och synliga för kunden. Om spabadet byggs ner gäller det att se till att inte luckan blir svåråtkomlig.

3. Dra ut en grövre matning än vad som krävs

Vid poolinstallationer är det bra att dra ut en grövre matning och montera en undercentral. Detta eftersom det ofta tillkommer spabad och infravärmare senare. Dimensionera också för höga startströmmar, jetstreams med mera.

Se till att ha bra dränering av poolens teknikrum.

Spabad. Foto Elcentrum Väst

4. Lägg spabadets värmare på rätt fas

Ett vanligt misstag är att lägga spabadets värmare på den fas i fastigheten som är mest belastad. Värmaren har hög effekt under lång tid, så den bör ligga på hushållets minst belastade fas. ”På så sätt minskar risken att huvudsäkringarna blir överbelastade” säger Mikael Rosell.

Det är också viktigt att se till att byglarna i kretskortet sitter rätt. Utomlands är det vanligt med enfasmatning. Men i Sverige rekommenderas ofta trefas. Då gäller det att bygla för det.

5. Kolla att jordfelsbrytaren fungerar

Utan en fungerande jordfelsbrytare (JFB-A), eller om den är bortkopplad, kan anläggningen bli livsfarlig. Till exempel om poolrummet vattenfylls utan att strömmen bryts och vattnet blir strömförande.

Läs också:
Så undviker du fallgropar när du installerar spabad

6. Tänk på säkerhet och miljö runt poolen

Sätt gärna belysning runt poolområdet. Det kan förhindra olyckor och ger en trevligare trädgård på kvällen. Och glöm inte att installera ett låsbart pooltak eller lamelltäckning, vilket håller nere uppvärmningskostnader och minskar risken för olyckor med barn och djur.