Logga in

Så undviker du fallgropar när du installerar spabad

Publicerad
14 jun 2021, 05:45
| Uppdaterad
22 dec 2022

Efterfrågan på pool och spabad ökar när svensken hemestrar. Ett generationsskifte har skett och nu drar spabadet inte mer än en kraftfull vattenkokare. Men vad finns det för fällor i installationen? Ganska många ska det visa sig i vår artikel där vi också benar ut hur du kan undvika dem.

Efterfrågan på spabad och pooler har ökat kraftigt på senare tid hos Elcentrum Väst söder om Göteborg. Corona-pandemin är en anledning, eftersom människor är hemma mer än vanligt, menar Marcus Bergén, företagets verksamhetsansvarige och delägare.

– Vi har gjort ungefär 30 nyinstallationer hittills i år, och en av våra montörer arbetar numera heltid med spabad och pooler, säger han.

Kollegan Mikael Rosell, arbetsledare och delägare, tror att trenden också påverkas av utvecklingen mot mer energieffektiva badinstallationer. Tidigare värmdes många pooler av elpatroner, men i dag sker uppvärmningen i stället med luftvärmepumpar. Det gör att effektuttaget för värmning minskar från cirka nio kilowatt till tre kW.

”Solljus kan göra att saker snabbt blir odugliga. Ju närmare havet desto svårare blir det också för allt material, eftersom salt ger en extrem påverkan även på rostfritt.”

Mikael Rosell, Elcentrum Väst.

Viktigt att göra rätt:
Elfirman på Svarta listan: ”Privatkunder blir bara tjafs”

El till spabad:
”Mänskliga faktorn” orsak till 400 volt i eluttagen

Att hantera el i närheten av vatten ställer speciella krav. Det vet elektrikerna på Elcentrum Väst som nyligen inlett ett samarbete med företaget Onsala Bygg & Pool. Exempelvis behöver man räkna med yttre omständigheter som vattenskvätt, kondens och smuts.

– Det gäller att hela tiden tänka ”var kan det komma in vatten?” och att använda rätt material på rätt plats. Elcentral och kopplingsdosor måste ha minst IP-klass 44, säger Mikael Rosell.

Bland det viktigaste är att planera installationen ordentligt, menar han. Det måste vara genomtänkt var arbetsgrupperna kommer in, och allt ska sättas fast på ställen som är skyddade från yttre påverkan.

– Solljus kan göra att saker snabbt blir odugliga. Ju närmare havet desto svårare blir det också för allt material, eftersom salt ger en extrem påverkan även på rostfritt, säger Mikael Rosell.

Vilka är de vanligaste fallgroparna vid installation av pool eller spabad?

– Ett vanligt misstag är att lägga spabadets värmare på den fas i fastigheten som är mest belastad. Värmaren har hög effekt under lång tid, så den bör ligga på hushållets minst belastade fas. På så sätt minskar risken att huvudsäkringarna blir överbelastade, säger Mikael Rosell.

Ett annat misstag, som kan bli farligt, är en icke-fungerande jordfelsbrytare (JFB-A).

– Om det inte finns en jordfelsbrytare och poolrummet vattenfylls kan vattnet bli strömförande. Det blir en livsfarlig anläggning.

Läs också:
Risk med nya elprylar i gamla hus

Annat som kan gå snett vid installation av spabad är att byglarna i kretskortet sitter fel, berättar Mikael Rosell. Utomlands är det vanligt med enfasmatning. Men i Sverige rekommenderas ofta trefas. Då gäller det också att bygla rätt.

Att gå in med slang i kapslingar är inte en bra idé, eftersom det kan leda till kondens. Poolinstallatörerna avråder också från allt för klen kabelmatning.

– Det kan bli problem med tiden om man vill göra förändringar, till exempel sätta ett spabad bredvid poolen eller komplettera med infravärme, säger Mikael Rosell.

Fakta Viktigaste tipsen vid installation av spabad och pooler

  • Tänk på yttre omständigheter som vattenskvätt, kondens och smuts – även om materialet är för utomhusbruk och UV-beständigt.
  • Dra ut en grövre matning och montera en undercentral vid poolinstallationer. Det tillkommer ofta spabad och infravärmare senare.
  • Dimensionera för höga startströmmar, för jetstreams med mera.
  • Tänk igenom placeringen av säkerhetsbrytare, så att de är lättåtkomliga vid service och synliga för kunden.
  • Se till att ha en bra dränering av poolens teknikrum.
  • Belysning runt poolområdet kan förhindra olyckor och ger en trevligare trädgård på kvällen.
  • Glöm inte att installera ett låsbart pooltak eller lamelltäckning, vilket håller nere uppvärmningskostnader och minskar risken för olyckor med barn och djur.

Källa: Elcentrum Väst