Logga in

”Jag anställde honom för hans driv”

Publicerad
6 maj 2024, 07:00
| Uppdaterad
3 maj 2024

För tre år sedan riskerade Samer Naif att utvisas till Irak. För att få stanna i Sverige behövde han få fast jobb, men efter kontakter med 50 företag såg det mörkt ut. Det här är hans berättelse, från utvisningshot till ledande montör.

Våren 2021 var en pressad tid för Samer Naif. Han gick då sista terminen på el- och energiprogrammet på Praktiska gymnasiet i Märsta norr om Stockholm. Efter examen hade han ett halvår på sig att hitta fast jobb, annars hotade utvisning till Irak – landet han och hans bror flytt ifrån 2015, efter att pappan dödats.

”Jag är så tacksam gentemot min chef som gav mig den här chansen.”

Samer Naif, elektriker

Läget 2021:
”Jag söker alla jobb jag kan hitta i hela Sverige”

Läs också:
Så många elektriker behövs för att elektrifiera Sverige

Att få jobb efter utbildningen är viktigt för de flesta, men för Samer Naif stod extra mycket på spel. Enligt gymnasielagen som infördes 2018 fick han stanna i Sverige under studietiden, trots avslag på asylansökan. Men efter examen var det bråttom att hitta jobb, annars väntade utvisning. Den pågående coronakrisen 2021 gjorde inte arbetssökandet enkelt. Samer Naif kontaktade runt 50 företag, men fick bara nej.

Efter att ha medverkat i en intervju i Elinstallatören blev Samer Naif uppringd av Kalle Andersson på Electrosec Elteknik i Östergötland. På eget initiativ gjorde Samer Naif fyra månader oavlönad praktik hos företaget, samtidigt som han avslutade studierna.

– Jag är så tacksam gentemot min chef som gav mig den här chansen, säger han.

Direkt efter examen fortsatte Samer Naif som lärling och blev fast anställd serviceelektriker. 2022 köptes Electrosec upp av Bravida där han nu är ledande montör med ansvar för egna jobb.

– Samers styrkor är att han är intresserad, nyfiken och vill göra ett bra jobb. Jag anställde honom för hans driv, säger Kalle Andersson som fortfarande är Samers chef.

Kalle Andersson är fortfarande Samers chef. Foto: Marie Granmar

Samer Naif, som nu är 25 år och har jobbat tre år efter examen, är verksam över hela Östergötland. Det berättar han under bilfärden från Linköpings station till en parkering vid Arlas mejeri strax norr om centrum. Han är van att pendla. Ena veckan drar han el för ett nytt kafé nära Ödeshög, veckan därpå kan det bli lägenheter i Mjölby eller installation i en villa i Vadstena.

Uppdraget på Arlas parkering denna dag handlar om installation av laddstolpar. Här ska bli laddmöjlighet för 60 elbilar i 30 stolpar. Ansvarig för uppdraget är kollegan Felix Jäderstig, som arbetat sju år som elektriker och med larm/data.

Tillsammans öppnar de ett av elskåpen. Samer Naif drar ut och visar den kraftiga matningskabeln, 110 kvadrat, för femledarsystemet. I skåpet finns också datakabel, för styrning av laddningen. 

– Billaddningen måste fördelas på faserna, så att det inte blir för mycket last på en fas. Laddarna kommunicerar med varandra så att det blir fördelning på alla tre faser, säger han.

Felix Jäderstig och Samer Naif installerar laddstolpe. Foto: Marie Granmar

Kommunikation är viktigt även mellan människor på en arbetsplats, påpekar Samer Naif. Om han behöver stöd och råd ringer han till kollegor som vet mer, eller skriver i företagets Teamsgrupp. Olika personer är bra på olika saker.

– När det handlar om larm kan jag ringa en person, för säkerhet är det en annan. Och en tredje när det gäller centraler. Det är bra att vara social, prata med kollegor och kunder och våga fråga. Ingen kan allt, men tillsammans kan vi mycket, säger han.

En utmaning i vardagen kan vara att göra kunden nöjd. Samer Naif minns särskilt en kund som ville ha två svarta takspottar nära varandra, i en egen design. Det var bland annat svårt att anpassa avstånden så att de blev rätt. Men till slut fick han ihop det tillsammans med snickaren och ventilationsentreprenören. 

– Det var svårt, men efteråt var jag riktigt nöjd, säger Samer Naif och tillägger att han är glad och stolt vid varje färdigställt jobb.

Ett medskick han vill göra till andra elektriker är att tänka på de som kommer efter. Till exempel lämna lite längre kablar och ha slangen öppen så att det går enkelt att reparera.

– Gör inte en 90 graders böj på slangen. Lämna möjligheten för elektriker som kommer efter dig att dra en ny kabel om den gamla har gått sönder.

Ordning och reda är viktigt. Foto: Marie Granmar

Yrkesstolthet handlar även om ordning, menar Samer. Det är viktigt att ha saker på lämpliga ställen, inte minst för ergonomin. Personligen brukar han växla mellan hantverksbälte runt midjan och ett med hängslen, för att belasta kroppen olika olika dagar.

– Att städa innan man lämnar arbetsplatsen är en självklarhet. Jobbet är inte klart förrän man har städat efter sig.

Arbetsmiljö och säkerhet är viktigt, tycker Samer Naif som är med på företagets säkerhetsgenomgångar varje månad. Han använder handskar, hjälm där det krävs, munskydd i dammiga miljöer och har gått HLR-kurs (hjärt-lungräddning). Efter en incident förra året får de anställda inte längre ha vass kniv på sig. Skalning av kabel ska ske med verktyg avsedda för det.

Läs också:
Du klipper väl av buntbanden rätt?

Samer Naif har många saker han vill göra. På sikt kunde det vara spännande att arbeta som elkonstruktör med Cad, till exempel. Längre fram skulle han gärna jobba med sol- eller vindkraft.

– Framtiden handlar om elbilar, -båtar, -flygplan och förnybar el. En cool grej jag läste om är solceller på havet. Jag kommer säkert att vidareutbilda mig inom någon del av elektrikeryrket, säger han.

Men han har fortfarande mycket kvar att göra i sin nuvarande position, och livet leker.

– Nyligen köpte jag en bostadsrätt i Skäggetorp, så nu har jag gångavstånd till jobbet. Och så har min flickvän kommit hit från Irak och vi har gift oss, säger han och ler brett.

Fakta Så lyckas du på jobbet

Till andra unga som tycker att arbetsmarknaden är tuff ger Samer Naif några råd:

1. Var beredd att flytta

– Många elektrikerjobb finns utanför storstäderna, till exempel i Norrland. 

2. Våga fråga!

– Då lär man sig mer och snabbare. Jag hade tur med en snäll chef som förklarade mycket för mig när jag var ny. Till exempel när jag hade problem med språket och undrade vad en bågfil var.

3. Håll ordning, städa efter dig

– Skaffa ett hopfällbart bord att ta med till arbetsplatsen. Det är bättre att lägga grejerna på ett bord än på golvet där det kan rinna vatten som förstör sakerna. Att städa innan man lämnar arbetsplatsen är en självklarhet. Jobbet är inte klart förrän man har städat efter sig.

4. Var trevlig, visa intresse för omgivningen, människorna och jobbet

5. Tänk efter innan du gör någonting, så skadar du dig inte

6. Håll dig uppdaterad, läs på, gå kurser

7. Gå med i facket