Logga in

Du klipper väl av buntbanden rätt?

Publicerad
24 apr 2023, 05:25
| Uppdaterad
21 apr 2023

”Ej riktigt avklippta buntband kan orsaka djupa skärsår”. Frågan om hur buntband ska klippas är het bland elektriker. Men hur är det egentligen bäst att göra?

Hur ska buntbanden klippas? Förslagen haglar under en diskussion i Facebookgruppen Inget elfel, men… Flera elektriker berättar att de skadat sig på vassa kanter som skapats när buntbanden klippts av på olämpliga sätt.

”Ej riktigt avklippta buntband kan orsaka djupa skärsår. Jag får ofta rätta till sådant efter maskinleverantörer eller andra som inte tänker på risken” skriver en kommentator. ”Fan va man har rivit upp handleder och underarmar när man rotat runt på stegar och rännor” skriver en annan.

“Med avbitare eller sekatör lämnas nästan garanterat en liten ”hajfena” som sticker upp från låshuvudet. Det blir en massa små, vassa taggar. Förutom att elektriker river sig kan taggarna skada omkringliggande kablar över tid.”

Lennart Jonsson, produktchef hos HellermannTyton

Mycket att välja på:
Har du valt rätt buntband?

Finns alternativ:
“Elektrikerna säger att det sparar både tid och knän”

– Jag har behövt många plåster under årens lopp, säger Peter Welinder, industrielektriker i Malmö som startat en av diskussionerna på Facebook.

Att många river sig på buntbandsändar är förstås ett problem, även om en del inte tycker att det är något att gnälla över. Men om det finns sätt att slippa de vassa kanterna – varför inte använda dem?

Förslag i Facebookgruppen är att klippa nära låset, använda sekatör, kniv, buntbandspistol eller avbitartång. Sidavbitare utan fasett är en annan rekommendation. ”Riktig yrkesman använder rätt verktyg” skriver kommentatorn.

Sidavbitare utan fasett. Foto Knipex

– Jag rekommenderar att buntbanden klipps med en instrumenttång, exempelvis Knipex som finns i olika modeller. De knipsar jämnt, så att änden blir helt slät, säger Peter Welinder. 

Strax före intervjun har han klippt av cirka 20 buntband vid en installation på Malmö flygplats.

– Det blev slätt och fint – inga problem, säger han glatt.

Peter Welinder tycker inte det är lika bra att använda vanliga kabelavbitare. Då är risken större att det skapas rakbladsvassa, utstickande ändar.

– Men ibland finns en lathet att inte vilja bära runt på för många olika verktyg, säger han.

Lennart Jonsson

Lennart Jonsson, produktchef hos HellermannTyton, menar att det bästa är att använda riktiga buntbandsverktyg.

– Med avbitare eller sekatör lämnas nästan garanterat en liten ”hajfena” som sticker upp från låshuvudet. Det blir en massa små, vassa taggar. Förutom att elektriker river sig kan taggarna skada omkringliggande kablar över tid, säger han.

Buntbandsverktyget EVO7i. Foto HellermannTyton

Detta går alltså att undvika med buntbandsverktyg som klipper banden jämnt längs låshuvudet – till exempel EVO7i.

En annan fördel med specialverktygen är att åtdragsmomenten är inställbara, så att banden dras åt lagom hårt.

– Vissa känsliga kablar får man inte dra åt för hårt omkring, säger Lennart Jonsson.

Buntbandsverktygen kostar mycket mer än vanliga tänger. Och den hantverksskicklige kan förstås lyckas med att försiktigt skära av buntbanden med en kniv eller en fin elektronikavbitare.

– Men det finns ingen garanti att lyckas och det är dessutom ganska tidsödande, vilket de flesta vill undvika. Rätt verktyg sparar tid och pengar, tillägger han.

Rise-rapport:
Buntband ”blir med tiden spröda och tappar i hållfasthet”

Lennart Jonsson tipsar om att det även finns specialverktyg för att ta bort buntband. Det görs ofta med vanliga sidavbitare, men risken är då att man skadar kabelisoleringen. Med specialverktyg som EVOcut undviks skador.

– Detta är speciellt viktigt om man jobbar i miljöer med känsliga data eller signalkablar, och i trånga utrymmen, säger han.