Logga in

”Jag söker alla jobb jag kan hitta i hela Sverige”

Publicerad
1 feb 2021, 05:46

För Samer Naif öppnade den nya gymnasielagen möjligheten till ett nytt liv i Sverige. Men corona-krisen gör arbetsmarknaden tuff, och nu vet han inte om han får stanna kvar i landet efter utbildningen.

Under flyktingvågen 2015 kom Samer Naif och hans två bröder till Sverige från Irak. De flydde efter att deras pappa dödats. Bröderna sökte asyl, men Samer fick avslag på avslag. Hans räddning från utvisning blev den nya gymnasielagen 2018.

 

”Efter examen har jag sex månader på mig att hitta ett jobb. Annars får jag inte stanna i Sverige. Det hade kanske fungerat i normala tider, men corona-pandemin har gjort att arbetsmarknaden är mycket tuffare nu.”

Samer Naif, gymnasieelev.

 

Läget har ändrats: Därför är arbetskraftsbristen så stor

– Åren 2017 och 2018 var det stor brist på elektriker. Jag tyckte det verkade vara ett intressant jobb och sökte därför till gymnasieutbildningen som kunde leda snabbt till arbete, säger Samer Naif.

Nu går han sista terminen på el- och energiprogrammet på Praktiska gymnasiet i Märsta. Han har allt som krävs för att bli ECY-certifierad i april, och pratar flytande svenska. Men i höst väntar en stressig tid.

– Efter examen har jag sex månader på mig att hitta ett jobb. Annars får jag inte stanna i Sverige. Det hade kanske fungerat i normala tider, men corona-pandemin har gjort att arbetsmarknaden är mycket tuffare nu, säger Samer Naif.

Svårt redan 2018: Mojje kämpar för att bli elektriker

Brist på praktik hindrar blivande elektriker

Samer har under utbildningen praktiserat sammanlagt cirka två år hos ett stort installationsföretag. Men när företaget varslade över hälften av de anställda på avdelningen valde han att avsluta sin APL-praktik där i förtid. Han bedömde att chanserna till en lärlingsplats efter examen var för små.

– Jag måste komma in på ett företag där de kan erbjuda lärlingsplats i minst två år. Annars blir min treåriga gymnasieutbildning bortkastad i Sverige, säger Samer Naif som även har erfarenhet som svetsare i Irak.

Han tycker det är ologiskt att landet bekostat hans utbildning, men kanske inte får nytta av hans arbetsinsats. Om han inte får förlängt uppehållstillstånd blir han utvisad och förlorar allt han byggt upp här.

Samer kunde också tänka sig att studera vidare, till ingenjör eller läkare. Men med de regler som gäller är det inget alternativ. Enligt gymnasielagen måste han skaffa jobb efter avklarad utbildning för att få stanna.

– Jag söker nu alla jobb jag kan hitta i hela Sverige. Hittills har jag kontaktat cirka 50 företag. Men jag har bara fått nej. En del svarar inte ens, säger Samer Naif.

Samers lärare, Hans-Johan Alftberg, säger att Samer Naif är en klok och ambitiös kille som hela tiden jobbat vid sidan om studierna. Men nu är han, liksom många elever på olika gymnasieprogram, väldigt pressad av situationen.

– Det känns olyckligt att det är så svårt att hitta jobb i corona-tider. Men det gäller att inte ge upp. Branschen behöver de här killarna och tjejerna, säger Hans-Johan Alftberg.

Han välkomnar de förändringar av lagen som diskuteras i regeringen. Ett förslag är att det ska räcka med en anställning på ett år, för att få permanent uppehållstillstånd. Tiden för att hitta jobb efter examen föreslås bli förlängd till ett år. Den parlamentariska Migrationskommitténs förslag är nu ute på remiss.

Planen är att den nya lagen ska börja gälla den 20:e juli. Om den blir till hjälp för Samer är oklart. Under tiden fortsätter han att söka jobb.

– Jag gillar elektronik och vill hjälpa till i samhället. Framtiden handlar ju om el, säger Samer Naif.

Fakta Nya gymnasielagen

Den så kallade nya gymnasielagen infördes 2018. Flyktingungdomar som fått avslag på sin asylansökan och hunnit fylla 18 år kunde då ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Det tillfälliga uppehållstillståndet gäller i 13 månader. Det kan förnyas så länge utbildningen pågår, om den sökande uppfyller vissa krav. Till exempel måste personen vara under 25 år, och ha godkänd närvaro på utbildningen.

Efter examen har personen sex månader på sig att hitta ett jobb, för att få stanna i Sverige. Anställningskontraktet måste vara på minst två år.