Logga in

Hade du klarat uppgifterna på yrkes-EM?

Publicerad
14 sep 2023, 11:01

Industrielektrikern Simon Pettersson, 19, missade pallplats men fick en Medal of Excellence för hög kvalitet. Här berättar han om tre uppgifter han ställdes inför.

Text

I början av september tävlade Simon Pettersson, industrielektriker, i Yrkes-EM i Gdansk, Polen. Motståndet blev tufft, men samtidigt lät sig Simon Pettersson inspireras av sina motståndare, som enligt Simon var mer organiserade och strukturerade än han själv.

 – De hade lådor till allting och strukturerade väldigt snyggt. Jag kommer absolut ta med mig det i framtiden, säger Simon Pettersson.

Läs också:
Här är vinnarna i Svenska Ljuspriset

Läs också:
”Ibland lönar det sig att vara arga elektrikern”

 För Simon bestod tävlingen av ett flertal moment. 

1. Rita elschema

Till att börja med ritade han ett elschema för en maskin.

2. Felsökning

Nästa uppgift var att felsöka ett automatikskåp, där uppgiften gick ut på att hitta fem fel. Efteråt bedöms tävlingen utefter hur många fel Simon hittade.

3. Bygga ett automatikskåp 

– I korta drag skulle jag bygga ihop ett automatikskåp som jag kopplade, satte upp på väggen tillsammans med en motor, lite givare och tryckknappar. Sedan programmerade jag också, säger Simon Pettersson.

I efterhand bedömer domarna bland annat måtten på de uppsatta kablarna, hur snyggt skåpet är kopplat och att programmeringen fungerar enligt deras beskrivning. Programmeringen visade sig vara den tuffaste utmaningen för Simon Pettersson. 

– Mitt mål var att hinna så långt som möjligt med programmeringen.  Jag stressade igenom programmeringen. Egentligen skulle jag varit noggrannare i installationen, säger Simon Pettersson. 

Läs också:
Får man inte säga lekman och dvärgbrytare längre?

Det blev tillslut en sjätteplats för Simon Pettersson. Trots det blev han tilldelad en Medal of Excellence, en utmärkelse för exceptionellt hög kvalite i sitt arbete som elektriker. Redan nästa år ska han delta i Yrkes-VM i Lyon, Frankrike, där förväntningarna är högt ställda.

 – Jag siktar på pallplats där istället, säger Simon Pettersson.