Logga in

Fem förmåner som lockar elektriker

Publicerad
14 sep 2023, 10:59

”Lön för mödan” är ett välkänt uttryck, men måste den bestå av pengar? Nej blev svaret när en elföretagare frågade elektriker på Facebook. Ett företag delade ut halva vinsten till de anställda. Läs om metoderna som får personalen att stanna.

Men vad kan man erbjuda och vad är det som uppskattas? För att ta reda på vad som lockar elektriker valde han att ställa frågan på Facebook-forumet Fluxio vilket snabbt gav gensvar.

Läs också:
”En bättre arbetsmiljö behöver inte kosta pengar”

Läs också:
”Hellre kan-elbulle än lussekatt”

Filip Dagby, Styrkraft Väst

– På Fluxio tycker jag att det är många seriösa. De flesta förslag kände jag att jag hade koll på. Någon skrev pension, vilket jag förstår, men själv är jag kanske inte jättesugen på den. Men sjukvårdsförsäkring och sedan ett bonussystem tycker jag är viktigt, säger han.

Halva vinsten till personalen

På punkten bonus kom det in ett riktigt intressant förslag. En i tråden uppgav att det företag hen arbetat på avsatte halva vinsten till personalen. Men det smarta var att bonusen fördelades efter antalet arbetade timmar, och oavsett om du var lärling eller arbetsledare blev tillägget per timme lika.

Utöver att det var en morot för att jobba, var en bieffekt att alla anställda var mer rädda om utrustning samt mer noggrann att minimera spill – en tydlig vinst för företaget. Så kan det vara en tanke att emulera?

– Jag tycker att man måste tänka efter noggrant. Man vill ge tillbaka, men bonus i form av pengar har jag förstått inte är det viktigaste, säger Filip Dagby.

Rätt verktyg och kläder

Det är lätt att tänka sig att ”hårda klappar” är det enda som lockar, men i Facebook-tråden lyftes även andra värden in.

”Att man får köpa de kläder tycker jag är viktigt, mycket viktigare än någon prislapp i världen.[…] Firman har valt ut vissa grejer, färger och tryck, men det står mig fritt att välja om jag inte trivs i det”.

Utöver kläder så uppskattas även möjligheten att få välja eller påverka/vara med i valet av verktyg och bilar – saker som påverkar arbetsdagen enormt.

Elektriker vill ha frihet 

Att bonus inte är allt var en inställning som många delade. Flera i tråden framhöll att förtroende från ledning, frihet i jobbet samt stämningen hissades som viktigast.

”Absolut viktigast för mig är varken lön eller förmåner – utan att ha en chef som låter mig jobba enligt ’frihet under eget ansvar’. Finns inget värre än chefer som microstyr allt”, var en kommentar. 

”Får styra mig själv så gott det är möjligt och aldrig något gnäll. Är väldigt uppskattat från min sida. ”Det skulle vara väldigt svårt och ganska ointressant att byta till en annan arbetsgivare när man har den situation man har”, var en annan.

Samkväm och sällskapsresa

Att vara goda kollegor är en sak, men något som flera sade var gott klister på arbetsplatser var när företaget gjorde saker tillsammans. Som after work, gemensamma luncher – eller resor.

”Något som inte nämnts är firmaresa. Väldigt uppskattat och något som alla anställda ser fram emot varje år, lyfts fram som en bra förmån..

Riktad uppmärksamhet

Det är lätt att fastna på de stora sakerna när det pratas förmåner. Men de små sakerna, de som kanske hamnar mellan stolarna är väl värt att lyfta fram.

”Småsaker som visar att man ändå tänker på de anställda är mycket värt. Julklapp, påskgodis ett vettigt presentkort när man fyller jämnt. Gillar också skarpt när respektive är medbjudna någon gång.” var en kommentar.

Läs också:
”Allt kan se schysst ut på ytan”

Att kunna erbjuda något mer än bara en månadslön har hela tiden varit en av grundidéerna för det företag som Filip Dagby med kollega startat. 

– Jag har tänkt på hur jag som arbetsgivare vill ge det jag inte fick som arbetstagare. Vi ska ha bra förmåner för att få anställda att stanna längre. Det är något jag känner att vi kommer tjäna mycket mer på i längden. Att behålla sin personal, det är ovärderligt.

Filip säger att det är en kamp att hitta rätt kompetens, särskilt om man är ett litet företag där varje rekrytering måste vara klockren för att inte stjälpa istället för att hjälpa. Och den insikten han fick av sin fråga är enligt honom lite överraskande.

– Man blir lite förvånad över att stämningen på jobbet är så viktigt. Jag trodde att om man fick välja en annan förmån – så skulle folk göra det men icke. Och vi tänker driva företaget som ett sådant  man själv skulle vilja jobba på, säger Filip Dagby.