Logga in

Därför slås installationsjättarna ihop

Publicerad
5 mar 2024, 11:03

Caverion och Assemblin går samman och bildar Assemblin Caverion Group. Blir det några förändringar nu? Vi frågar Mats Johansson, vd i den nya koncernen som går om Bravida och blir den största installationskoncernen i norra Europa.

Det är ägaren till bägge företagen, riskkapitalbolaget Triton, som ligger bakom sammanslagningen av installationsjättarna under det nya varumärket Assemblin Caverion Group.

analys
Så stor blir den nya koncernen inom installation

I toppen av vår populära kartläggning av installationsbranschens jättar är mycket sig likt
Här är de 30 största företagen i branschen

Ledningen för den nya koncernen kommer att bestå av chefer från både Assemblin och Caverion. Assemblins vd Mats Johansson, blir vd för Assemblin Caverion Group. Caverions vd, Jacob Götzsche, blir styrelseordförande i den nya koncernen. 

– Storleken är inte alltid det viktigaste, men det känns oerhört spännande att kombinera två starka bolag, Assemblin och Caverion, som kompletterar varandra väldigt väl. Målet är att bli lönsammast i branschen, säger Mats Johansson till VVS-Forum.

Enligt Mats Johansson kommer den nya koncernen inte i första hand att göra sig av med anställda.

– Sammanslagningen handlar i första hand inte om att kapa kostnader, men det kan ju komma att man gör förändringar på sina håll. Vi kommer att börja titta på det nu, men jag tror att det blir begränsat. Vår övertygelse är snarare att vi tillsammans får bättre förutsättningar för tillväxt. 

Assemblin Caverion Group kommer att verka i tio länder, generera en årlig omsättning på cirka 43,5 miljarder kronor och ha cirka 21 900 anställda.

Intervju med Karin Clevberger, inköpsdirektör på Caverion:
”Vi kan inte jobba med höga påslag”

Elteknikförvärv
Assemblin köper 100-miljonersbolag i Kalmar

Varumärkena Assemblin och Caverion kommer att användas på sina lokala marknader inom den nya koncernen. Utöver detta kommer det att ske förändringar i Caverions ledningsgrupp i samband med kombinationen.

Den tuffa situationen på marknaden med lågkonjunktur och högt ränteläge slår inte särskilt hårt mot Assemblin Caverion Group, enligt Mats Johansson.

– Marknaden är tudelad. Vi har en väldigt god efterfrågan på hela servicesektorn och på det publika byggandet. Vi är så diversifierade och finns hos olika kundgrupper som infrastruktur och industrin att vi så här långt klarat det här galant.

Den nya koncernens säte och huvudkontor kommer att vara i Sverige.