Logga in

Så stor blir den nya koncernen inom installation

Publicerad
5 mar 2024, 13:09

Två av landets största installationsbolag slås ihop till ett. Blir de tillsammans det största installationsbolaget? Och vem sätter egentligen tonen i samarbetet?

Vi har under flera år vant oss vid nyheter om förvärv inom installationsbranschen. Bolagen på listan över landets största koncerner förändras ständigt. Det sker en konsolidering på marknaden som det heter när de större koncernerna blir större och starkare.

Intervju med vd:n för nya koncernen
Därför slås installationsjättarna ihop

Läs också:
Här är de 30 största företagen i branschen

Men tisdagsmorgonens besked var något annat. Det är ägarna, riskkapitalbolaget Triton, som bestämt sig för att slå ihop storbolagen Assemblin och Caverion.

I pressmeddelandet står att den nya bolagsgruppen kommer att omsätta 43,5 miljarder kronor, verka i tio länder och sysselsätta 21 900 medarbetare.

På den svenska marknaden blir Assemblin Caverion Group störst.

Med omsättningssiffror som jag tidigare tagit fram blir topplistan för installationsjättarnas omsättning i Sverige nu så här.

  1. Assemblin Caverion Group 15 miljarder kronor
  2. Bravida 13 miljarder kronor
  3. Instalco 10 miljarder kronor

Det är Assemblins koncernchef Mats Johansson som kommer att leda det nya bolaget och han får sina nuvarande vapendragare med sig. Åsvor Brynnel fortsätter som kommunikation- och hållbarhetsdirektör. Fredrik Allthin, Andreas Aristiadis och Håkan Ekvall kommer att även fortsättningsvis leda verksamheten i sina discipliner el, vs och vent.

Det verkar därmed också som om det är Assemblins organisationsstruktur som gäller för nya bolaget, inte Caverions mer tvärdisciplinära organisation.

Caverions Sverigechef Uno Lundberg fortsätter dock i samma roll medan den tidigare koncernchefen Jacob Götzsche blir arbetande styrelseordförande.

Tidigare Caverionchefer får betydande roller i andra länder. I Sverige har Caverion haft en tuffare resa än Assemblin de senaste åren och jobbat med att höja lönsamheten medan Assemblin kunnat fortsätta växa.

Nu blir de tillsammans störst i Sverige.